”Kyseessä on niin vakava kriisi, että meillä täytyy olla työkalupakissa kaikki mahdolliset keinot.” Näin kuvasi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) taistelua koronaviruksen leviämistä vastaan Yleisradion haastattelussa maanantaina.

Ohisalon mukaan hallitus ei ole toteuttanut kaikkia rajoituksia kerralla osin siksi, että ensin on haluttu nähdä, miten olemassa olevat rajoitukset toimivat.

”Ajatus on myös se, että ei tehdä kaikkea rysäyttämällä kerralla, jotta nähdään, miten olemassa olevat rajoitukset jo lähtevät puremaan. Tämä on asia, jota terveydenhuollon asiantuntijat jatkuvasti peilaavat, mikä toimii ja mitä tarvitaan vielä lisää”, Ohisalo kertoi.

Hallitusta on vaadittu muun muassa eristämään Uusimaa muusta Suomessa ja sulkemaan valtiovallan käskyllä yökerhot ja baarit, mahdollisesti kaikki ravintolat. Molemmat rajoitukset ovat harkinnassa hallituksessa, mutta esimerkiksi määräys keskeyttää liiketoiminta on voimakas askel, ministeri Ohisalo korosti.

”Oikeusvaltiossa toimitaan lakien mukaan. Se, että lähdetään rajoittamaan ihmisten perusoikeuksia, liiketoimintaa, liikkumista, ne ovat isoja kysymyksiä, joita ei kannata toteuttaa yhdessä yössä. Mutta täytyy muistaa myös, että täytyy toimia nopeasti”, Ohisalo sanoi Ylellä.

Poikkeusoloissakaan ei ihmisten perusoikeuksia voi rajoittaa enempää kuin on aivan välttämätöntä, Ohisalo totesi.

Sisäministeri vetosi suomalaisiin, jotta jo nyt annettuja ohjeita välttää kokoontumista ja matkustamista noudatettaisiin. Jos näin käy, ei Ohisalon mukaan välttämättä jouduta ryhtymään entistä tiukempiin rajoituksiin ja kieltoihin.

”Kaikista tärkeintä on, että meidän pitää fyysistä läheisyyttä vältellä.”

Ohisalon mukaan hallitus voi valmiuslain puitteissa rajoittaa liikkumista monella tavalla, jos tarpeen: joko alueellisin liikkumisrajoituksin tai tiettyihin ihmisryhmiin, kuten ikäihmisiin, kohdistuvilla rajoituksilla.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi aiemmin maanantaina, että hallituksella on valmistelussa myös liikkumisen rajoituksia, mutta ”lainsäädäntömme on osoittautunut osan toimenpiteiden osalta jäykäksi”.

Esimerkiksi Lapin liitto ja Lapin kuntajohtajat ovat vaatineet Marinin hallitusta päättämään ihmisiä kokoavien palveluiden kuten baarien ja yökerhojen sulkemisesta koronavirusepidemian vuoksi. Lisäksi Lapin kuntajohtajat vetoavat kotimaisiin matkailijoihin, että he siirtäisivät lomansa Lapissa syksyyn tai ensi talveen.