Oulun poikkeuksellinen raiskaustapaus on ”törkeä teko” jo sen perusteella mitä toistaiseksi tiedetään, sanoi sisäministeri Kai Mykkänen (kok) Ylen A-studiossa maanantaina.

”Ei tällaista pitäisi tapahtua Suomessa”, Mykkänen totesi.

Sisäministeri korosti lähetyksessä hallituksen jo antamia lakiesityksiä karkotusten nopeuttamisesta sekä seksuaalirikosten rangaistusten kiristämisestä.

Aikuisten, ulkomaalaistaustaisten miesten ringin epäillään hyväksikäyttäneen ja raiskanneen yli 10-vuotiasta, mutta alle 15-vuotiasta suomalaistyttöä Oulussa, poliisi on kertonut. Tytön epäillään joutuneen törkeiden raiskausten ja törkeiden seksuaalisten hyväksikäyttöjen uhriksi kuukausien ajan eri asunnoissa. Seitsemän miestä on pidätetty ja pidätyksiä tullee poliisin mukaan lisääkin. Lue lisää: Oulun poliisi varoittaa perheitä: Nuoria tyttöjä houkutellaan kontaktiin

Myös akatemiaprofessori Johanna Niemi, joka on perehtynyt seksuaalirikoksiin ja niitä koskeviin tuomioihin, piti Oulun tapausta poikkeuksellisena.

”Joskus tuntuu, että mistään ei voi enää järkyttyä, mutta kyllä tästä järkyttyy.”

Ylen lähetyksessä tuotiin esiin, että maahanmuuttajien tekemien seksuaalirikosten määrä on korkea suhteessa kantaväestöön. Esimerkiksi vuonna 2017 raiskausrikoksista epäiltiin 693 Suomen kansalaista ja 286 ulkomaan kansalaista. Ulkomaalaisten suhteellinen osuus on hyvin korkea myös seksuaalisesta ahdistelusta epäiltyjen joukossa.

”Tämä on vaikea asia, josta pitäisi voida keskustella”, Mykkänen sanoi ulkomaalaisten seksuaalirikoksista.

Mykkäsen mukaan Suomeen ”ei saa pesiytyä sellaista ilmiötä, että eri kulttuureissa vallitsevat käsitykset muuttaisivat sitä, miten täällä toimitaan”. Hänen mukaansa seksuaalirikoksiin täytyy pyrkiä puuttumaan ennalta muun muassa vastaanottokeskuksissa valistamalla.

Ministeri muistutti, että hallitus on nopeuttamassa lakiuudistuksella karkotuksia silloin, kun ulkomaalainen on syyllistynyt rikoksiin. Lisäksi oikeusministeriön puolelta on tullut lakiesitys, joka tuo rikoslakiin lapsen törkeän raiskauksen ja koventaa lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön tuomioita. Lue lisää: Oikeusministeri: Seksuaalirikosten rangaistukset kiristyvät – törkeästä lapsen raiskauksesta 4–12 vuotta vankeutta

Karkotuksiin liittyen hallituksen esityksessä ehdotetaan, että maasta karkottamista koskevien päätösten täytäntöönpanokelpoisuutta tehostetaan siten, että ”tietyt yleiseen järjestykseen tai turvallisuuteen liittyvät karkottamista koskevat päätökset voitaisiin panna täytäntöön nopeammin”.

Linjauksen mukaan karkotuspäätökset voitaisiin panna täytäntöön 30 päivän kuluttua tiedoksiannosta, ellei hallinto-oikeus ole kieltänyt täytäntöönpanoa. Tällä hetkellä päätöksiä ei voida panna täytäntöön ennen kuin mahdolliset valitukset on hallinto-oikeudessa käsitelty. Hanke liittyy hallitusohjelmaan, jonka mukaan törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden, rikoksen uusijoiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistamista nopeutetaan.

Lue lisää aiheesta: Kansanedustaja julkaisi synkän listan raiskausuutisista – ”Tähän on reagoitava heti”

LUE MYÖS:

Raiskaukset Suomessa – ”Ulkomaalaisten osuus pistää silmään”

HS: Irakilaiset hälyttävästi esillä raiskaustilastossa – KRP vaatii kovempia toimia

Poliisi: Ilmoitukset seksuaalirikoksista lisääntyivät Helsingissä – ulkomaalaisten osuus epäillyistä kasvoi, mutta väheni raiskauksissa

Miksi ulkomaalainen mies raiskaa useammin?