Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo tyrmää täysin tuoreen sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) avauksen pakolaiskiintiön nostosta jopa 10 000 pakolaiseen.

Mykkänen sanoi viikonloppuna Uutissuomalaiselle, että Suomi voisi kymmenkertaistaa pakolaiskiintiönsä, jos EU:n yhteinen pakolaispolitiikka saadaan kuntoon. Suomen nykyinen kiintiö on 750, kun se vuosina 2013–2014 oli 1050.

Mykkänen tarkentaa somessa, ettei lisäisi kiintiöpakolaisia nykytilanteen päälle. Hänen mielestään nykyinen hallitsemattomampi turvapaikanhaku pitäisi korvata hallitummalla pakolaiskiintiöprosessilla. Kyse on Mykkäsen mukaan siitä, miten Euroopan ideaalisti olisi paras toimia, ei siitä, miten Suomen tulisi nykytilanteessa toimia.

–En siis puhu mistään tänä vuonna tehtävästä päätöksestä. Herätän keskustelua siitä, voisiko Eurooppa ennen pitkää hoitaa pakolaisasioita fiksummin kuin nykysysteemillä, joka perustuu ihmisten salakuljettamiseen ja johtaa siihen, että Euroopassa on satoja tuhansia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, joita on vaikea palauttaa, Mykkänen kirjoittaa Facebookissa.

Mykkänen myös tarkentaa, ettei ole itse puhunut luvusta 10 000, mutta halunnut kuvata mittaluokkaa.

–En myöskään tarkoita, että kiintiöpakolaisten määrä voisi välttämättä missään systeemissä olla jatkuvasti kymmenkertainen nykyiseen nähden. Kuvaan sitä mittaluokkaa, että vaikka kymmenkertaistaisimme kiintiöpakolaisten määrän tämän vuoden tasosta, se olisi silti vain noin viidesosa siitä ihmismäärästä, joka Suomeen on viimeisen kolmen vuoden aikana saapunut turvapaikanhakijoina.

Elo puolestaan vakuuttaa, että Sininen tulevaisuus haluaa auttaa hädänalaisia, mutta ”Suomi on pieni maa ja kaikella on rajansa”.

–Siniset velvoittavat hallitusta pitämään kiinni sovitusta. Hallitusohjelman mukaisesti pakolaiskiintiö on 750 ihmistä vuodessa, Elo linjaa tiedotteessa.

Tanskan sosialidemokraatit ja Ruotsin kokoomus ovat viime aikoina vaatineet turvapaikkakäsittelyn siirtämistä EU:n ulkopuolelle. Tanskan demarit perustaisi tanskalaisia vastaanottokeskuksia lähemmäs tulijoiden lähtömaita. Elo toivoo aiheesta laajaa keskustelua myös Suomeen.

Lue lisää: Tanskan demaripuolue: Rajat kiinni turvapaikanhakijoilta – vastaanottokeskukset Afrikkaan

–Suomen demarit ja kokoomus voisivat keskustella syvällisesti pakolaiskysymyksestä ja esittää toimivia pidemmän aikavälin ratkaisuja. Ministeri Mykkänen esittikin nyt henkilökohtaisen visionsa, joka ei ole hallituksen linja. Odotan puolueiden avauksia.

Tanskan demarit linjasi avauksessaan, että maan pakolaiskiintiötä voitaisiin hieman kasvattaa, jos turvapaikkakäsittely saataisiin siirrettyä lähtömaihin. SDP:n eduskuntaryhmän lakimies Valtteri Aaltonen antoi viime viikolla blogissaan kannatusta Tanskan tyyppiselle mallille.

Myös Sininen tulevaisuus kannattaa EU:n turvapaikkakäsittelyjen siirtämistä Euroopan ulkopuolelle perustettaviin pakolaiskeskuksiin. Keskusten rahoittajina toimisivat esimerkiksi YK ja EU. Myös sinisten puheenjohtaja Sampo Terho vaati viime viikolla hakemusten käsittelyä Euroopan ulkopuolella.

Ajatus 10 000 kiintiöpakolaisesta ei ole uusi. Esimerkiksi Keskustanuoret ja Keskustan Opiskelijaliitto vaativat pamfletissa pakolaiskiintiön nostamista peräti 10 000:een viime kesänä. Lue tarkemmin: ”Täysin epäinhimillistä” – Suomeen vaaditaan 10 000 pakolaisen kiintiötä nykyisen 750:n sijaan

Lue myös:

SDP-vaikuttaja sinisten ja Tanskan demarien linjoilla turvapaikkahakemuksissa: ”Tilanne olisi koko ajan hallittavissa”

Vaatimus hallituksesta: ”Turvapaikkahakemusten käsittely siirrettävä EU:n ulkopuolelle”

Migri Suomesta käännytetyn irakilaisen kuolemasta: ”Inhimillisesti äärimmäisen valitettava tapaus”

Yle: ”Lahjomaton poliisi” ei saanut turvapaikkaa Suomesta – ammuttiin heti kadulle Irakissa