Häirintä, epäkohteliaat kommentit ja identiteettivarkaudet ovat arkipäivää internetissä, kertoo sisäministeriön ja MTV3:n tuore kysely.

Kysely liittyy huomenna Porissa pidettävään SuomiAreenan keskusteluun netin ongelmista. Huolestuttavaa on se, että joka kymmenes kyselyyn vastanneista kertoi joutuneensa identiteettivarkauden uhriksi.

Identiteettivarkaus tarkoittaa sitä, että joku esiintyy toisen henkilön nimissä luvatta.

Tosin MTV3:n kyselyyn vastasi vain vajaat 300 ihmistä televisioyhtiön verkkosivuilla, joten tulos ei ole yleistettävissä koko kansaan. Sisäministeriö julkisti tänään kyselyn tuloksia tiedotteessa medialle. Tuloksista julkaistiin tiedote myös ministeriön verkkosivuilla, mutta kello 9:n aikaan aamulla sivulla näkyi vain tiedotteen otsikko.

Vastaajien mukaan eriasteinen häirintä on netissä väistämätöntä.

- Koen sen [häirinnän] olevan osa internetiä, jossa on ns. koko maailman kansa, johon kuuluu myös idiootteja. Kaikki on omasta asenteesta kiinni, vastaaja kommentoi sisäministeriön mukaan.

Vastausten perusteella nettihäirinnän muodot ovat moninaisia: henkilöön menevää loanheittoa, seksuaalissävytteistä ehdottelua etenkin nuorille, keskustelua häiritseviä tarkoituksellisen provosoivia kommentteja eli trollaamista, roskapostia.