Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra peräänkuuluttaa aiempia massiivisempaa verouudistusta Suomeen heti seuraavalla vaalikaudella. Syynä verouudistustarpeeseen on tarve vähentää päästöjä, mikä tuli esiin tänään julkistetusta IPCC:n ilmastoraportista.

Sitra linjaa, että Suomen on ”siirrettävä kunnolla verotuksen painopistettä työn ja yrittämisen verottamisesta ympäristöhaittoihin”.

Asiasta kirjoittaa myös Sitran ilmastoratkaisuiden johtava asiantuntija Saara Tamminen. Hänen mukaansa verotuksen painopistettä pitäisi siirtää ”budjettineutraalisti tulo- ja yhteisöverotuksesta kohti ympäristöhaittojen verotusta”.

”Korkeampien päästö-, kulutus- ja resurssiverojen valtiolle luomaa lisätuloa voidaan allokoida tulo- ja yhteisöverojen laskun avulla tukemaan työllisyyttä ja kustannuskilpailukykyä. Lisäksi voidaan miettiä esimerkiksi könttäsummapalautuksia matalatuloisimmille kotitalouksille, joille veronkorotukset voivat olla suhteellisesti suurempia, tai lisätukia (päästöjä entisestään vähentäviin) tutkimus- ja kehitystoimiin”, Tamminen kirjoittaa Sitran sivuilla.

”Tällaisella verosiirtymällä voidaan siis parhaimmillaan tukea työllisyyden, kilpailukyvyn ja talouden kasvua ja vähentää samanaikaisesti päästöjä. Tarvitsemme verouudistuksen pikaisesti, jo seuraavalla hallituskaudella, ja sen tulisi olla aikaisempia yrityksiä massiivisesti laajempi”, Tamminen linjaa.

Lue myös:

Petteri Orpo: ”Korkean verotuksen ongelma koskettaa jokaista tavallista palkansaajaa” – tavoitteena lähes 80 prosentin työllisyys

”Lähivuosien päätökset ovat ihmiskunnan tärkeimmät” – Ilmastoraportti vaatii ennennäkemätöntä muutosta 12 vuoden aikana

Suomea odottaa kipeä päätös – Professori: Suunniteltuja biotehtaita ”ei pitäisi rakentaa ollenkaan”