Jos keskusta haluaa palata suureksi puolueeksi, sen täytyy nostaa kannatustaan Etelä-Suomessa. Tästä olivat yhtä mieltä molemmat keskustan puheenjohtajaehdokkaat, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen, maanantain väittelyssä.

Ilta-Sanomien välittämässä tentissä huomautettiin, että keskustalla on nykyisessä eduskunnassa vain kaksi kansanedustajaa Uudenmaan vaalipiiristä, josta valitaan kaikkiaan 36 edustajaa. Viime vaalikaudella keskustalaisia oli neljä.

Helsingin vaalipiiristä keskusta ei saanut läpi yhtään kansanedustajaa, ja Helsingin kaupunginvaltuustossakin keskustalaisia valtuutettuja on vain kaksi. Kaikkonen ja Kulmuni eivät kierrelleet: lukujen täytyy parantua.

”Jos keskusta aikoo palata suureksi poliittiseksi voimaksi, silloin meidän täytyy olla nykyistä vahvempi myös etelässä. Emme voi olla pelkkä marginaaliporukka. Tämä matematiikka vain toimii sillä tavalla”, Kaikkonen sanoi.

Hän itse on toinen Uudenmaan keskustalaisista kansanedustajista.

”Siitä voisi olla apua keskustalle kannatuksen kannalta [etelässä], jos meikäläinen valittaisiin tähän tehtävään.”

Kulmunikin totesi, että ollakseen suuri keskustan pitää pärjätä kaikkialla. Suosio onkin hänen mukaansa aina ollut myös maantieteellisesti laajaa silloin kun keskusta on menestynyt.

”Tosiasia on, että meidän kannatus on vuoden 2003 vaalien jälkeen koko ajan tullut alas pääkaupunkiseudulla”, Kulmuni sanoi.

Hän muisteli, että vuoden 2003 vaaleissa keskusta oli vielä Uudellamaalla samaa kokoluokkaa kuin vihreät. Nyt vihreillä on Helsingistä ja Uudeltamaalta yhteensä 11 kansanedustajaa keskustan kahta vastaan.

”Sitten railo repesi sekä perussuomalaisten että vihreiden kanssa. 15 vuodessa nämä kaksi puoluetta ovat pystyneet tekemään läpimurron täällä. Jos se onnistui heillä, ei minulla ole epäilystäkään, etteikö keskustakin voi sen tehdä”, Kulmuni sanoi.

Myös keskustan konkarit ovat huomauttaneet puolueen kriisin johtuvan työpaikkojen keskittymisen lisäksi siitä, että vihreät ja perussuomalaiset ovat vieneet siltä elintilaa. LUE LISÄÄ: Painajainen keskustassa – Konkarit avautuvat Kanava-lehdessä: ”Vihreät ja perussuomalaiset ottivat pihteihinsä”

LUE MYÖS:

Katri Kulmunilta 100 päivän ohjelma keskustalle: ”Ei vain kahvia keittävä järjestökoneisto”

Antti Kaikkonen julkaisi pamfletin: Näin selvisi, että Rinne haluaa keskustan hallitukseen