Kunnanvaltuustot käyttivät terrorismin torjumiseen tarkoitettuja keinoja asukkaiden puhelin- ja sähköpostitietojen urkkimiseen, raportoi brittilehti Daily Mail.

Terrorismin torjumiseen tarkoitettuja keinoja käytettiin huoletta esimerkiksi koirien salakuljetusta ja bensiinin luvatonta varastoimista koskevissa tapauksissa.

Kaupunkien edustajat tutkivat kansalaisten tietoja Regulation of Investigatory Powers -lain nojalla. Lakia on tarkoitus soveltaa kansallista turvallisuutta koskevissa tapauksissa.

Daily Mailin tutkimuksessa haastateltiin 152 kaupungintalon edustajia. Vastauksista paljastuu, että kunnat tutkivat 936 kansalaisen tietoja viime vuonna. Vain 31 kuntaa ei käyttänyt tällaisia keinoja.

Kaupungit ovat sitä mieltä, että ne käyttävät terrorismin torjuntalakia oikein. Kansalaisoikeusryhmä Liberty on lausunut, että lakia on muutettava siten, että toimet edellyttävät tuomarin hyväksyntää. Daily Mailin mukaan laki onkin hyvin ympäripyöreä: kunnat voivat vakoilla kansalaisia esimerkiksi ”estääkseen rikoksen” tai ”suojellakseen kansanterveyttä”. Näin ollen jopa roskapussin väärin käsittelemistä voidaan tutkia lain nojalla.