Sofi Oksanen.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Taloustaantuma on laskenut seksipalveluiden hintaa Tallinnassa. Suomessa sen sijaan taantumaa enemmän on vaikuttanut laki, joka kieltää seksin oston parituksen tai ihmiskaupan uhrilta. Näin kertoo seksityötä tutkinut Anna Kontula Uudelle Suomelle.

Viron hinnat on nostanut esille Finlandia-palkittu kirjailija Sofi Oksanen Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan kolumnissa. Anna Kontulaa Oksasen kielenkäyttö pöyristyttää.

Oksasen mukaan Virossa on nyt palattu aikaan, jossa "naisen voi ostaa sukkahousuilla". Oksanen kirjoittaa muun muassa: "Kun suomalaisen seksinmyyjän palveluista pääsee nauttimaan 150-300 eurolla, parikymppistä, sutjakkaalla kropalla varustettua piparia saa Tallinnassa paukuttaa miten päin vain 400 kruunulla (noin 25 e). Täysi palvelu irtoaa simpsakalta tytöltä myös yhdeksällätoista eurolla, kahdellatoistakin onnistuu helposti ja suikkari lähtee kympillä."

- Jos hän [Oksanen] puhuisi tässä ystävistään tai samaan yhteiskuntaluokkaan kuuluvista ihmisistä, hän ei käyttäisi samanlaista kieltä, Kontula sanoo.

- Tällainen toiseuttaminen vain pahentaa naisten asemaa.

Kontula kertoo itse puhuvansa seksin myymisestä, koska se on neutraali termi.

- He eivät myy itseään eivätkä ruumiinosaansa, Kontula sanoo.

Seksi halpeni Tallinnassa ja Helsingissä - eri syistä

Kontula myös oikoo hieman Oksasen lukuja.

- Suomessa suomalaiselta naiselta ostettuna seksin yleinen hinta on noin 100 euroa. Ulkomaalaiselta hinta on edullisempi, noin 80 euron luokkaa. Koko yöstä joutuu maksamaan vähintään 500 euroa. Edullisimmillaan hinta voi olla 50 euroa, mutta ne ovat harvinaisia poikkeustapauksia, Kontula kuvailee yleistä hintatasoa.

Kontulan mukaan ulkomaalaisten seksipalvelut ovat Suomessa halvempia siksi, että suomalaiset tulkitsevat ulkomaalaisten seksityöläisten olevan paritettuja.

- Siksi maksukykyiset suomalaiset menevät suomalaisten naisten luo, jolloin ulkomaalaisten seksityöläisten on täytynyt laskea hintoja, Kontula selvittää.

Taantuma näkyy Kontulan mukaan bisnesmatkailun vähentymisenä, mikä vaikuttaa asiakasmääriin. Ainakaan hinnat eivät juuri nyt nouse.

Tallinnassa hinnoissa on ollut selvää laskua. Kontulan kontaktin välittämien tietojen mukaan yleinen seksipalvelun hinta on Tallinnassa 600 - 800 Viron kruunua eli noin 38-51 euroa.

- Taantuma on vaikuttanut siten, että se, joka ennen pyysi 800 kroonia pyytää nyt 600 kroonia, Kontula kertoo.

Tallinnassa on kuitenkin myös oma porukkansa, joka myy seksiä edullisemmin, noin 300 kruunulla (19 euroa). Nämä ihmiset ovat kuitenkin Kontulan mukaan syrjäytyneitä ja usein huumeiden käyttäjiä. Kahdenkympin hinnoissa ei taantumakaan näy, vaan hinnat ovat pysyneet samalla tasolla ties kuinka pitkään.

- On myös sellaista, että majoituksen yhteydessä seksiä myydään 350 kruunulla (22 euroa), Kontula kertoo.