Helsingin Sanomien järjestämässä keskustelutilaisuudessa olivat mukana Jussi Halla-aho (ps., etualalla), Pekka Haavisto, Saska Saarikoski ja Sofi Oksanen.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Kirjailija Sofi Oksanen ja kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho (ps.) ottivat kahden maahanmuuttokysymyksen tiimoilta kiivaasti yhteen tänään Helsingin Sanomien järjestämässä keskustelutilaisuudessa Helsingin kirjamessuilla.

Ennen tilaisuuden alkua Halla-aho kommentoi Uudelle Suomelle tänään saamaansa hovioikeuden tuomiota blogikirjoittelustaan.

- Se oli odotetuksien mukainen. Varmaan haluttiin tehdä sellainen nahkapäätös, johon kaikki ovat tyytyväisiä.

Käräjäoikeus oli määrännyt poistettavaksi paitsi Halla-ahon loukkaaviksi koetut väitteet islamista, myös perustelut niille. Hovioikeus muutti tätä päätöstä. Halla-ahon mukaan tilanne on nyt se, että on sallittua todisteiden avulla osoittaa islamin rinnastus pedofiliaan, mutta ei suoraan rinnastaa näitä asioita.

Halla-aho ei vielä osaa sanoa, aikooko valittaa tuomiosta. Hän sai 30 päiväsakkoa uskonrauhan rikkomisesta. Syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kaatui sekä käräjä- että hovioikeudessa.

”Aksentilla suomea puhuva ei saa töitä”

Itse kirjamessujen keskustelussa Oksasen ja Halla-ahon tunteet kuumenivat sen jälkeen, kun kolmas keskustelija, kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) oli jo poistunut muihin menoihin. Kolmikko keskusteli tilaisuudessa maahanmuutosta.

Ensimmäinen kiivasta sanailua aiheuttanut asia oli se, onko Suomessa rasismia vai ei. Oksanen ja Halla-aho yltyivät puhumaan toistensa päälle, ja yleisö seurasi tilannetta hiljaisena.

Halla-ahon näkemyksen mukaan pohjoismainen ja suomalainen sosiaalietuusjärjestelmä houkuttelee siivellä eläviä ulkomaalaisia Suomeen. Oksanen vastasi tähän:

- Suomi ei houkuttele hyvin koulutettuja maahanmuuttajia. Heillä ei ole otsassaan lappua, että ”hei, minä olen tohtori” tai muuta vastaavaa. Suomessa ei ole totuttu siihen, että joku puhuu suomea aksentilla. Aksentilla puhuva ei saa Suomessa töitä.

Oksasen mukaan ulkomaalaistaustaisten omat kokemukset suomalaisten suhtautumisesta heihin osoittavat, että meillä on rasismia. Halla-aho kyseenalaisti sen, ovatko kertomukset rasismista totuudenmukaisia.

- Ulkomaalaisilla on varmasti motiivi sanoa, että he ovat kokeneet rasismia, Halla-aho vastasi.

”Hän on väärässä”

Toinen kiistanaihe syntyi siitä, onko maahanmuuttoasioihin herätty Suomessa myöhään vai ajoissa. Oksasen mukaan Suomessa on oltu myöhässä. Esimerkiksi hän otti Suomen koululaitoksen, jossa maahanmuuttajat eivät Oksasen mukaan välttämättä pärjää. Hän myönsi, että paitsi opettajien, myös maahanmuuttajien itsensä asenteissa lienee parannettavaa. Oksasen mielestä suomen kielen opettamisessa maahanmuuttajille ollaan auttamatta jäljessä.

Halla-aho taas oli sitä mieltä, että Suomessa ollaan maahanmuuttokeskustelussa ajoissa liikenteessä. Hänen mukaansa monikulttuurisissa valtioissa, kuten Sveitsissä, Itävallassa ja Belgiassa äärioikeisto on kaikissa päässyt mukaan hallitukseen.

- Sofi Oksanen on väärässä, sanoi Halla-aho ajoituskysymykseen, mikä kirvoitti yleisöltä naurunpyrskähdyksiä.

- Jussi Halla-aho on väärässä, jatkoi Oksanen sanailua.

”Burkakielto voimassa Suomessakin, tavallaan”

Keskustelussa yhtenä aiheena oli myös Euroopassa kasvava konservatiivisuus ja Ranskassa ja Italiassa esillä ollut suuren osan kasvoista peittävän burkan kieltäminen.

- Monissa maissa, myös Suomessa, on jo nyt kiellettyä liikkua naamioituneena julkisella paikalla. Musliminaiset ovat olleet tässä asiassa poikkeus, Halla-aho huomautti.

Oksanen näki huivikiellon ongelmallisena.

- Miten minä voin mennä sanomaan, mikä on parasta musliminaiselle? Oksanen pohti.

Puoliksi virolainen Oksanen myös huomautti, että aiemmin Suomessa ja Virossa on ollut suuri kulttuuriero naisten pukeutumisessa:

- Korkokenkien käyttäminen on ollut virolaisnaisille itsestäänselvyys, mutta Suomessa on aiemmin ajateltu niin, että korkokenkiä käyttävä on huora. Tai ainakin kevytmielinen, Oksanen sanoi.

Yhtä mieltä keskustelijat olivat siitä, että maahanmuutosta keskustellaan liian yleistävällä tasolla. Oksasen mukaan yleistäminen häivyttää sen tosiasian, että Suomessa on runsaasti erilaisia maahanmuuttajia.

Halla-aho puolestaan korosti, ettei usko juuri kenenkään vastustavan Geneven sopimuksen nojalla Suomeen tulevia pakolaisia, joiden henki on lähtömaassa uhattuna.