Perjantaina eduskunnassa käyty äänestys ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamuksesta hiertää pahoin keskustan ja kokoomuksen välejä. Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi lauantaina, että keskusta ajettiin nurkkaan.

”Eilinen jäi mietityttämään. Sitä päivää tehtiin viestintätoimistoista. Keskusta ahdattiin nurkkaan, johon emme kuulu. Tämä on se osa politiikkaa, jota en tule koskaan ymmärtämään. Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani ja eilen nuo rajat ylitettiin”, Sipilä totesi puheessaan keskustan politiikka- ja toimintapäivillä Jyväskylässä.

Erityisesti kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen on arvostellut keskustaa. Kokoomuksen naiskansanedustajista Saara-Sofia Sirén, Jaana Pelkonen ja Lenita Toivakka protestoivat pidättäytymällä äänestämästä. Sirén ja Pelkonen ovat myös kertoneet kokeneensa painostusta ja vähättelyä hallituskumppaneiden suunnalta.

Jokisen mukaan erityisesti Sipilä vähätteli kokoomuksen kansanedustajien kokemusta tilanteen vaikeudesta.

”Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa”, Jokinen sanoi tiedotteessa.

Lue tarkemmin: Kokoomus hermostui Juha Sipilälle: ”Käsittämätöntä”

Sipilä sanoi torstaina Helsingin Sanomille uskovansa Soinin saavan eduskunnan luottamuksen. ”En usko, että kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää”, Sipilä totesi HS:n mukaan.

Lauantaina pääministeri sanoi keskustan puolustaneen aina myös hallituksen puolueelle hankalia päätöksiä.

”Me keskustalaiset olemme olleet tällä vaalikaudella vastuunkantajia. Voimme katsoa peiliin selkä suorana. Keskusta ei ole mielikuvapuolue. Keskusta on puolue, jolla on rohkeutta kantaa vastuuta silloinkin, kun se tarkoittaa vaikeita päätöksiä.”

Myös keskustan kansanedustaja, ex-pääministeri Matti Vanhanen otti Sipilän ulostulon jälkeen kantaa jupakkaan.

”Eilen hallituskumppani yritti kaataa vastuun hallituksen kasassapitämisestä yksin pääministerille, kun ei kyennyt huolehtimaan omasta vastuustaan”, hän tviittasi.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) puolestaan kuittaa, että kaikkien politiikassa toimivien olisi hyvä muistaa, että oma toiminta pitäisi rakentua aina niin, että sillä aiheuttaisi mahdollisimman pientä vahinkoa muille.

”Suututtavaa epäreiluutta on se, että samassa hallituksessa toiset lipeävät yhteisesti sovitun ulkopuolelle - ja hakevat oikeutuksen siihen myös itsensä ulkopuolelta. Sillä halutaan antaa kuva, että toiset ovat eettisempiä tai esimerkillisempiä enemmän kuin toiset. Se satuttaa”, hän kirjoittaa Facebookissa.

Saarikko sanoo, että keskustassa ”vihreän napin painaminen ei taatusti ollut yhtään sen helpompaa kuin kokoomuksessa”.

”Meillä asiat puitiin omalla porukalla läpi - ja päätimme tukea yhdessä valittua linjaa. Se vaati puolue- ja ryhmänjohdolta paljon. Arvostan pääministeriäni, jonka periaate on aina katsoa koko joukkueen etua ja puolustaa sen jokaista, välillä vaikeuksiin joutunutta jäsentä. Ei tästä päivästä jää jälkipolville kaunista tarinaa politiikasta kerrottavaksi”, hän kommentoi.

Soini sai perjantaina luottamuksen selvin luvuin äänestyksessä, jota sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp olivat vaatineet Soinin aborttikantojen takia. Soini on muun muassa osallistunut virkamatkalla abortinvastaiseen mielenosoitukseen.

Alun perin luottamusäänestyksessä oli kyse vain ulkoministerin luottamuksesta, mutta siniset uhkasivat keskiviikkona kaataa koko hallituksen, mikäli Soini olisi saanut epäluottamuslauseen.

Lisää aiheesta:

Kansanedustajan analyysi: Tästä Soini-äänestyksessä oli oikeasti kyse

Näkökulma: Pelosta tuli Sipilän hallituksen ”arvopohja”

Nyt meni kuppi nurin hallituskumppanilla: ”Kokoomus hyökkäsi halpamaisesti Sipilää ja keskustaa vastaan”

Kokoomuslaisilta syytös Juha Sipilälle: ”Valtavaa vähättelyä – kertoo naisten, jopa poliitikkojen asemasta”