Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Presidentinvaalien toiselta kierrokselta karsiutunut Timo Soini (ps.) antaa yöllä julkaisemassaan blogissa eräänlaisen siunauksensa vihreiden Pekka Haavistolle. Soini kehuu Haavistoa ”aidoksi humanistiksi” ja selittää tämän menestystä klassisella lausunnollaan.

–Ei Haavisto perussuomalainen ole – ei sinne päinkään – mutta aito humanisti hän on. Kyllä kansa tietää, Soini kirjoittaa.

Yleisradion aamutelevisiossa Soini ei kuitenkaan halunnut kertoa, ketä aikoo itse äänestää toisella kierroksella. Hän tarkentaakin uudessa, aamulla julkaisemassaan blogikirjoituksessa, ettei ole kummankaan ehdokkaan tukija.

–En ohjaa omia äänestäjiäni mihinkään suuntaan, hän lisää.

Omaan vaalitulokseensa pettynyt Soini ei usko, että Pekka Haaviston menestyksessä olisi kyse niin sanotusta ”vastajytkystä” eli reaktiosta perussuomalaisten menestykseen eduskuntavaaleissa.

–Abortista ja ja rasismista minua hiillostanut kolmikko [Paavo] Lipponen, [Eva] Biaudet ja [Paavo] Arhinmäki eivät häävisti pärjänneet, Soini huomauttaa.

Kolmikon yhteenlaskettu kannatus jäi alle Haaviston kannatuksen. Soini uskoo, että tämä johtuu Haaviston sovittelevasta asenteesta – ja paljon mediahuomiota saaneesta kaveerauksesta perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen kanssa.

Soinin mukaan Haaviston nousu lähti ”Viitasaaren viestintänapakympistä”.

–Haavisto ojensi Hakkaraiselle kätensä ja se meni perille, Soini kirjoittaa.

Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen myöntelikin eilen Haaviston vaalivalvojaisissa, että Hakkarais-temppu oli osittain taktinen veto.

Perussuomalaisten leirissä on laajempaakin sympatiaa Haavistoa kohtaan. Muun muassa maahanmuuttokriittisyydestään tunnettu kansanedustaja James Hirvisaari arveli eilen äänestävänsä "vihreää homoa" ja myös kansanedustaja Jussi Halla-aho on kehunut Haavistoa.

Kummasta tulee Suomen tasavallan seuraava presidentti, Pekka Haavistosta vai Sauli Niinistöstä? Vastaa täällä.