Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

- Soini varmistaa vaaliliitolle kaksi paikkaa, Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Sari Essayah hihkui innosta kommentoidessaan Uudelle Suomelle lumimyräkän keskellä autostaan Turun moottoritiellä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin eurovaaliehdokkuutta.

- Tämä vie pohjaa ”Soini-lisä”-puheilta, Essayah uskoo.

Perussuomalaisten 8-9 prosentin kannatusta gallupeissa on selitelty Soinin henkilökohtaisella kannatuksella, joka ei spekulanttien mielestä voi toteutua enää eurovaaleissa.

Essayah ennakoi spekulanttien erehtyvän sen jälkeen, kun Soini ilmoittikin pyrkivänsä myös itse europarlamenttiin ensi kesäkuun vaaleissa.

Uusi Suomi laski helmikuussa KD:n ja perussuomalaisten teknisesti älykkään vaaliliiton voivan sekoittaa "perinteisten" puolueiden eurovaalikuviot pahanpäiväisesti. Vaaliliittopuolueet saattavat yltää hyvällä ehdokasasettelulla yhteensä lähelle noin kahdentoista prosentin kannatusta.

Reilulla 12 prosentin yhteiskannatuksella vaaliliitto saa kaksi paikkaa.

Europarlamenttivaaleissa valitaan 13 suomalaismeppiä. Kun paikat lasketaan d´Hondtin mentelmällä yli 12 prosentin kannatuksella saatava suhdeluku riittää kahteen paikkaan.

- Nyt kannatus on jo yli kaksitoista prosenttia, Essayah iloitsee.

Perussuomalaisten kannatus on gallupeissa kahdeksan ja puolen prosentin tasolla, KD.n kannatus viimeisessä vertailukelpoisessa gallupissa 4,2 prosenttia.

Soini ilmoittautuminen meppikisaan mukaan sotkee lähes koko poliittisen kentän eurovaalipelin.

Syy on siinä, että kovin kisa käydään kunkin puolueen viimeisestä meppipaikasta.

Kokoomuksella se koskee neljättä tai viidettä paikkaa, Keskustalla ja SDP:llä kolmatta paikkaa ja RKP:llä paikkaa ylipäätään.

Nykyisillä kannatusluvuilla KD-PerSu-vaaliliitto nappaa Soinilla "viimeisen" ennakoidun paikan joltakin vanhalta puolueelta.

Pahimmin vaaravyöhykkeessä on RKP:n meppipaikka, mutta jos Keskustan alamäki jatkuu, istuutuu Soini Euroopan parlamenttiin aiemmin Keskustalle kuuluneelle meppituolille.