”Etkö sinä nyt mitään muuta ongelmaa näe kuin monikulttuurisuuden. Luulisi, että kun olet pienen lapsen isä, sinulla olisi lapsilisistä ja neuvoloista asiaa, mutta ei, sinä ajat yhtä raidetta.” Näin kertoo perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ihmetelleensä puolueensa kansanedustajalle Olli Immoselle.

Soini selventää tänään ilmestyneessä Peruspomo-kirjassaan (WSOY) omia näkemyksiään maahanmuutosta ja suhtautumisestaan puolueensa maahanmuuttokriitikoihin.

–Minua jo vähän ärsyttää, että meidän nuoret miehemme ovat niin oikealla, kun minä en ole koskaan ollut, Soini kirjoittaa.

–Kerran toivotin näille nuorille, esimerkiksi Olli Immoselle, että rinkka tai reppu selkään ja reilaamaan, näkee vähän maailmaa.

Soinin mukaan hän ei oman taustansa – muun muassa katolisen uskon ja nuoruuden interrail-reissujensa – takia ole itse ollut innostunut maahanmuuttoteemasta eikä näe ”maahanmuuttoa suurimpana yhteiskunnallisena ongelmana”. Hän kertoo kuitenkin arvioineensa jo Tony Halmeen kansanedustaja-aikoina, että maahanmuuttoasiat askarruttivat ihmisiä, jolloin niistä oli syytä keskustella.

–Se, ettei näistä asioista saanut keskustella, ärsytti minua, Soini kertoo.

Sananvapauden ja keskustelun tarpeen vuoksi Soini on katsonut sormiensa läpi myös kansanedustaja Jussi Halla-ahon kirjoittelua, vaikka ”välillä aprikoin itsekin, miten tosissaan Halla-aho mahtaa olla”. Soinilta löytyy myös ymmärrystä sille, että ”halla-aholaisten” maahanmuuttokritiikin taustalla on islamin pelko.

–Kuka vastustaa amerikkalaisen Patrician tuloa tänne tai sairaanhoitajia Filippiineiltä tai jos Bill tulee Englannista kotivävyksi? Ei kukaan. Kyllä kritiikki kohdistuu muslimeihin: pelätään, etteivät he sopeudu tänne, Soini kirjoittaa.

Soini itse katsoo, että Suomi tarvitsee maltillista maahanmuuttoa. Hänen mukaansa ”työperäinen, maltillinen maahanmuutto kasvaa jatkossakin”.

–Esimerkiksi Saksa ei olisi niin menestynyt, jos sinne ei olisi muuttanut miljoonia turkkilaisia, jotka ovat tehneet kaikkia niitä töitä, jotka eivät ole saksalaisille kelvanneet.

Soini selittää puolueensa nuivaa suhtautumista pakolaisiin sillä, että kaikista Suomeen otettavista ihmisistä tulee myös huolehtia. Jos pakolaisille ei löydy tarvittavia resursseja kuten kieliopetusta Suomessa pärjäämiseksi, ”me aiheuttaisimme ongelmia”, Soini perustelee.

Soini harmittelee sitä, että maahanmuuttokriitikot ovat leimanneet niin vahvasti puolueen, jonka perustajien eli Soinin, Raimo Vistbackan, Urpo Leppäsen ja Kari J. Bärlundin ajatuksissa maahanmuutto ei ollut kärjessä.

–Minusta on tuntunut tosi pahalta, kun muutaman kerran on käynyt niin, että kävellessäni jossain Itä-Helsingissä tai jopa keskustan kaduilla on tullut musliminainen vastaan, ja näen, että hän pelästyy minua. Osa maahanmuuttajista pelkää minua, Soini kirjoittaa.