Aiemmin itseään ”valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi” kuvannut Soldiers of Odin -katupartioryhmä kiistää Facebookissa olevansa rasistinen ryhmittymä.

– Soldiers of Odin ei ole: rasistinen ryhmä, kansallissosialistinen liike, huumejengi, moottoripyöräkerho, rikollisjärjestö, ryhmä kertoo Facebookissa.

Ryhmä kuitenkin myöntää, että Soldiers of Odinin perustaja on aatteiltaan kansallissosialisti ja jäsenissä on rikostaustaa omaavia henkilöitä.

– On totta että kerhon perustaja on aatteiltaan kansallissosialisti. Hänen kirjoituksensa ei ole kerhon kirjoituksia. Jokaisella yksityishenkilöllä on vapaus kirjoittaa mitä haluaa ja olla aatteiltaan mitä haluaa, Soldiers of Odin kertoo.

– Myös sekin on totta että, kerhossa on rikollistaustaa omaavia henkilöitä. Rikollistausta on mennyttä elämää, johon kukaan meistä ei voi vaikuttaa. Tulevaisuuteen voimme vaikuttaa hyvin paljon, ryhmä lisää.

Ryhmään viittasivat keskiviikkona oppositiojohtajat Ville Niinistö (vihr.) ja Carl Haglund (r.) vaatiessaan pääministeri Juha Sipilää tuomitsemaan selväsanaisesti rasistiset katupartiot. Myöhemmin Sipilä ilmoittikin medialle, että katupartioille ei ole tarvetta.

Aiemmin katupartiointia ovat kommentoineet kriittisesti muiden muassa sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.

– Katupartioinnissa on piirteitä, jotka eivät lisää turvallisuutta. Järjestyksenvalvonta kuuluu viranomaisille, Orpo totesi viime viikolla.

– En halua leimata ihmisiä lähtökohtaisesti rasisteiksi, mutta kyllähän tuollainen, että julistaudutaan valkoisen Suomen puolustajiksi, kuulostaa hyvin rasistiselta, Alanko-Kahiluoto kommentoi, Alanko-Kahiluoto kommentoi viime viikolla Uudelle Suomelle.

Soldiers Of Odin kertoo olevansa ”maahanmuuttokriittinen, mutta silti turvallisuutta luova katupartiota harrastava kerho” sekä ”poliisin silmät ja korvat”.

– Emme halua provosoida ketään vaan olla näkyvillä, jotta ihmiset tietää meistä. Autamme kaikkia, etnisestä taustasta riippumatta, Soldiers Of Odin kirjoittaa.

–Kerhon jäsenet saa puolustautua tarvittaessa, kuten kuuluukin.

Voimme myös käyttää yleistä kiinniotto-oikeutta, kuten jokainen Suomen maaperällä, ryhmä kertoo.

Soldiers Of Odinin Facebook-kirjoituksesta ensimmäisenä kertoi MTV Uutiset.