Helsingin poliisi arvioi, että itsenäisyyspäivän Soldiers of Odin -kulkueeseen osallistui noin 250 henkilöä. Helsinki ilman natseja -mielenilmauksessa marssi poliisin mukaan noin 2 700 ihmistä.

Soldiers of Odin -kulkueessa nähtiin selkeitä uusnatsistisen aatteen tunnuksia. Poliisi ei kuitenkaan poistanut uusnatseille tunnusomaisia banderolleja tai niitä kantaneita marssijoita kulkueesta.

Helsingin poliisi kommentoi STT:lle, että Soldiers of Odinin itsenäisyyspäivän marssin mahdollista kytköstä poliisin kieltämään Kohti vapautta -mielenosoitukseen arvioidaan jälkikäteen.

Muun muassa entinen perussuomalaisten ja sinisten kansanedustaja, Espoon kaupunginvaltuutettu Simon Elo ja vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo ihmettelevät, ettei uusnatsien julkiseen toimintaan puututtu.

”Täytyy ihmetellä, että näiden uusnatsien julkista toimintaa ei käytännössä estetä. Oli marssivan puulaakin nimi sitten mikä tahansa. Demokratiaa on puolustettava sen vihollisilta”, Elo tviittaa.

Honkasalo linjaa, että ”uusnatsit eivät kuulu Helsingin kaduille, eivätkä muuallekaan”.

”Olen pettynyt, että tämä sallitaan. Suponkin mukaan kansallisen turvallisuuden näkökulmasta huomionarvoisin ääriryhmä on tällä hetkellä uusnatsistinen Pohjoismainen Vastarintaliike”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Poliisi kertoo ottaneensa kiinni kaksi henkilöä, koska he häiritsivät Soldiers of Odin -kulkuetta. Lisäksi illalla otettiin kiinni kaksi henkilöä, jotka häiritsivät 612-kulkuetta. Aikaisemmin Helsingin metrosta otettiin kiinni viisi henkilöä.

”Heillä oli halussaan kiellettyjä esineitä kuten soihtuja. Lain mukaan mielenosoituksessa käytettävät välineet eivät saa aiheuttaa vaaraa tai haittaa”, poliisi kommentoi.

Poliisi kertoi myöhemmin perjantaina, että kaikkiaan 13 henkilöä on otettu kiinni itsenäisyyspäivän marsseihin liittyen.

Lue myös: