Kuva: Marika Kinnunen

Ensimmäiset pakolaiset ovat saapuneet Siuntioon avattuun Suitian Harjulinnan vastaanottokeskukseen. 14-17-vuotiaita nuoria tuli viime torstaina keskuksen johtajan Mari Mannisen mukaan kymmenen. Tämän jälkeen on tullut vielä muutama nuori sekä kaksi perhettä.

Pakolaiset ovat pääasiassa Somaliasta, mutta Mannisen mukaan joukossa on myös muutama Irakin kurdi. Osa on niin kutsuttuja ”kiintiöpakolaisia”.

Yhteensä vastaanottokeskus pystyy majoittamaan 50 - 60 pakolaista. Manninen kertoo, että kaikkia työntekijöitä ei vielä ole palkattu. Tunkua on kyllä riittänyt, ja keskuksen johtaja iloitseekin siitä, että hän pystyy nyt ”valitsemaan parhaat työntekijät”.

Vastaanottokeskuksista on Mannisen mukaan pulaa. Hän kertoo, että keskusten käyttöaste ympäri Suomea on 99 prosentista ylöspäin.

- Pakolaismäärät ovat kasvaneet nopeasti ja koko ajan tulee soittoa, että otetaanko, Manninen sanoo.

Nyt Suitiaan majoitetuista pakolaisista osa on tullut Espoon vastaanottokeskuksesta. Se, että osa pakolaisista on tuntenut jo toisensa, helpottaa Mannisen mukaan heidän sopeutumistaan myös Siuntiossa.

Sopeutumista edistää myös - hieman yllättäen jalkapallo - eikä Manninen lakkaa korostamasta lajin merkitystä, vaikka hän ei itse täysin ymmärräkään peliä.

- Heti kun ensimmäiset nuoret saapuivat, he näkivät aulassa olevan pöytäfutispelin. Palloa ei vielä ollut, joten rupesimme heti etsimään vanhoja deodoranttipurkkeja ja ottamaan niistä roll-on-palloja, Manninen kertoo.

Pallon pyörittely jatkui heti pihalla, vaikka maaleja tai varsinaista kenttää ei ole.

Tutustumista paikallisiin asukkaisiin suunnitellaankin juuri jalkapallon avulla. Manninen kertoo, että seurakunnan kanssa on käyty jo keskusteluja pelien järjestämisestä. Hän toivoo, että myös Siuntion koulujen kanssa voidaan järjestää peli.

Paikallisten kanssa ei keskuksen johtaja ole ajautunut sanaharkkaan. Hän sanoo saaneensa tähän asti pelkkää positiivista palautetta, ja asukkaat ovat tuoneet pakolaislapsille vanhoja käyttämättömäksi jääneitä tavaroita.

- Siis ihan oikeasti. Uskon, että sitä negatiivistakin alkaa tulla, kun käydään nuorten kanssa tutustumassa enemmän lähialueeseen, Manninen toteaa.

Pelkkää jalkapalloilua ei pakolaisten arki keskuksessa kuitenkaan tule olemaan. Suomen kielen kurssit on keskuksessa jo aloitettu. Opettajiakin on palkattu ”puolitoista”.

Koska kevätlukukausi on loppupuolella ja vastaanottokeskus on juuri aloittanut toimintansa, ei Manninen usko, että somali- ja kurdinuoria saada koulun penkille ennen syksyä. Tavoitteena on, että heidät saataisiin Siuntioon kouluun erilliseen luokkaan.

- Nuorille on tärkeää, etteivät he ole koko päivää samassa tilassa.