Kansalaisaloitteen kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden lakkauttamiseksi laatinut Heli Lehtilä (kesk) pyrkii eduskuntaan huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Lehtilä ja kansalaisaloitteen toinen laatija, Joel Rouvinen (vihr) ovat huolissaan, jääkö sopeutumiseläkkeen lakkauttaminen sittenkin toteuttamatta kiireeseen vedoten, kun aloitteet raukeavat eduskuntavaaleihin. Rouvinen ei itse ole ehdolla vaaleissa.

Kansalaisaloitteen käsittely on siirtynyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Joulukuussa kahdeksan eduskuntapuoluetta laati oman lakiesityksensä sopeutumiseläkkeen lakkauttamiseksi ja sopeutumisrahajärjestelmän uudistamiseksi. Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee aloitteet yhdessä. Rouvinen ja Lehtinen kuitenkin pelkäävät, että käsittely olisi jumiutunut valiokuntaan.

”Olisiko tässä kyse pelin politiikasta?” Lehtilä kysyy tiedotteessaan.

”Rauhoitettiin äänestäjät ja media lupaamalla kansanedustajien elitistisen, ikuisen työttömyyskorvauksen lakkauttamista, mutta käytännössä asiaa makaa edelleen sijoillaan eikä aloitteen valiokuntakäsittelyä ole ollut. Näin päästään kiireeseen vedoten aloitteiden ja itse asian raukeamiseen, ja sopeutumiseläkettä pääsevät nauttimaan siihen oikeutetut edelleen”, Lehtilä arvostelee.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) linjasi eduskuntapuolueiden lakialoitteen julkistamistilaisuudessa haluavansa sopeutumiseläkkeet kumoavan lain voimaan maaliskuun alusta alkaen. Se tarkoittaisi samalla myös sitä, että ensi kevään eduskuntavaaleissa putoava, ensimmäisen kerran eduskuntaan ennen vuotta 2011 noussut kansanedustaja ei enää sopeutumiseläkettä voisi saada aina eläkevuosiin saakka.

”Tämä koskee myös minua ja siitä huolimatta tämä tehtiin, ja olen ylpeä, että tehtiin”, Risikko totesi joulukuussa.

LUE LISÄÄ:

Nyt tuli loppu sopeutumiseläkkeille – näin kansanedustajien etuudet muuttuvat

Kansanedustajien sopeutumisrahaan 300 € lisää? ”Eihän tällaisia pitänyt tehdä!”

Puhemies Risikko: Kansanedustajien 2100€:n sopeutumisrahalle on vaihtoehto – Suurempi työttömyysturva ja aktiivimalli