EU:n laajasta elvytyspaketista syntyi sopu tiistaiaamuna useita päiviä kestäneiden maratonneuvotteluiden päätteeksi.

750 miljardin euron elvytyspaketissa avustusten määrä on 390 miljardia euroa ja lainojen osuus 360 miljardia euroa. Sopu syntyi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin maanantaina esittämän uuden kompromissiesityksen pohjalta. Kyseessä oli jo toinen ehdotus kokouksen aikana.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi Twitterissä pitävänsä lopputulosta Suomen kannalta hyvänä.

”Sopu EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä ja elpymisvälineestä on saavutettu pitkien ja vaikeiden neuvottelujen jälkeen. Kokonaisuus sisältää monia Suomelle tärkeitä asioita”, Marin kirjoitti.

”Elpymisvälineessä avustusten osuutta on pienennetty merkittävästi tavoitteidemme mukaisesti, yli 100 miljardia. Suomen vaatimuksesta kokonaisvastuiden tarkkarajaisuus on kirjattu selkeästi osaksi kokonaisuutta”, Marin jatkaa.

Marinin mukaan Suomelle on tärkeää, että oikeusvaltioperiaate kytkettiin osaksi EU-varojen käyttöä.

”Kolmasosa kaikesta rahoituksesta on käytettävä ilmastotoimiin. Tutkimusrahoitus kasvaa lähes neljänneksellä nykyisestä. Tämä on kestävä tie eteenpäin”, hän kirjoitti Twitter-viestiketjussa.

Osana lopullista sopua turvattiin hänen mukaansa myös maaseudun kehittämisrahoitus, johon Suomi sai neuvoteltua 400 miljoonaa euroa lisää kansallisen kuoren kautta.

”Ensimmäistä kertaa Suomi sai myös erillisen 100 miljoonan euron lisärahoituksen pohjoisen ja itäisen Suomen harvaan asutuille alueille”, Marin sanoo.