Henkilötunnusten uudistamista pohtiva työryhmä etsii ratkaisua myös sen estämiseksi, että yksi henkilö hankkii kaksi sähköistä identiteettiä. Keino estää tämä voisi olla sormenjälki tai muu biometrinen tunniste, kertoo työryhmän puheenjohtaja, viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari.

Korpisaaren mukaan henkilö voi epähuomiossa saada kaksi sähköistä identiteettiä, kun hän tulee ulkomailta Suomeen ilman passia tai muuta henkilöllisyystodistusta.

Kun hän asioi Suomessa viranomaisen kanssa, hänelle luodaan sähköinen identiteetti. Kun sama henkilö asioi myöhemmin toisen viranomaisen kanssa, hän voi väittää olevansa joku toinen ja saada myös toisen sähköisen identiteetin.

Nyt työryhmä pohtii keinoja henkilön yksiselitteiseen tunnistamiseen. Vaihtoehtoja etsitään biometriikan kautta.

–Yksi voi olla esimerkiksi se, että otetaan sormenjälki samalla, kun luodaan identiteetti. Silloin ei voi toisessa virastossa väittää olevansa joku muu, kun antaa sormenjäljen. Ei voi olla enää useita identiteettejä, Korpisaari sanoo Uudelle Suomelle.

Väestörekisterikeskuksen johtava asiantuntija Tytti Ronkainen, joka myös kuuluu kyseiseen työryhmään, toteaa, että myös muualla maailmassa on herätty vastaavanlaisiin haasteisiin maahanmuuton kiihtyessä. Biometriikka on hänen mukaansa nyt suuri puheenaihe alalla.

Henkilötietojärjestelmästä vastaava kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) muisteli torstain kyselytunnilla, että Korpisaaren työryhmä selvittäisi myös mahdollisuutta ottaa juridisesti käyttöön kolmas sukupuoli. Korpisaaren mukaan näin ei ole.

–Se ei minun mielestäni sisälly tämän työryhmän toimeksiantoon. Mietinnässämme on vaihtoehto, josta ei ilmene sukupuoli lainkaan. Tällöin meidän ei tarvitse ottaa kantaa ensimmäiseen, toiseen eikä kolmanteen sukupuoleen.

Korpisaaren mukaan työryhmän työ kattaa henkilötunnuksen uudistamisen ja henkilön identifioinnin.

–Tämä kolmas sukupuoli on varmasti laajempi kysymys, joka vaatii monialaisen valmistelun, eikä ole tämän hetu-työryhmän tehtävä.

Lue myös: Viranomainen vahvistaa: 1. tammikuuta syntyneiden henkilötunnukset saattavat loppua piankin