Suomalaisten perusturvaan ollaan kaavailemassa suuria tasokorotuksia, kertoo Yle. Torstaina Helsingin Sanomat puolestaan kertoi, että työttömyysturvaa oltaisiin heikentämässä.

Ylen uutisten tietojen mukaan sosiaaliturvan kokonaisuudistusta pohtiva Sata-komitea on saanut tällä viikolla puheenjohtajiston muistion, johon on koottu puheenjohtajiston hyväksymät uudistusideat.

Jos suunnitelmat toteutuvat, merkittäviä korotuksia olisi luvassa kansaneläkkeisiin, sosiaalitukiin, lapsilisin ja lukuisiin tulonsiirtoihin.

Komitean johdon mukaan Suomessa pitäisi ottaa käyttöön 650 euron takuueläke. Se on suurempi kuin nykyinen kansaneläke.

Viime vuonna komiteaa perustettaessa sen tehtäväksi määrättiin muun muassa, että perusturvasta tulisi niin kattava, ettei kansalaisten tarvitsisi turvautua kuntien myöntämään toimeentulotukeen.

Komiteassa on nyt laskeskeltu, että pelkästään esimerkiksi yksinäisen työttömän työmarkkinatukea pitäisi korottaa ennätysmäiset yli 40 prosenttia, jotta laskennallinen toimeentulotuen tarve poistuu.

Ylen komitealähteistä saamien tietojen mukaan kokonaishinta-arvio uudistuksille lähentelisi miljardia euroa.

Aiemmin on korostettu, että ryhmän olisi koottava uudistuspaketti niin, että kokonaismenot pysyisivät ennallaan.

HS kertoi torstaina, että turvan rakennetta muutettaisiin niin, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan kausi lyhentyisi puoleen. Muutoksella pyrittäisiin kannustamaan työhön hakeutumista.