Euroopan parlamentin sosiaalidemokraattinen ryhmä S&D ei hyväksy Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyeniä EU-komission johtoon ilman vastapalveluksia, kertoo Euractiv-sivusto. S&D:n tuella on hintansa, ryhmän mepit sanovat.

EPP-ryhmää edustava von der Leyen on Eurooppa-neuvoston ehdokas komission puheenjohtajaksi, mutta hän tarvitse vielä valinnalleen parlamentin hyväksynnän. Parlamentin toiseksi suurin ryhmä S&D voi halutessaan laittaa kapuloita rattaisiin, ja parhaillaan onkin menossa neuvottelu ehdoista, joilla sosialistit pysyvät Eurooppa-neuvoston aikaansaaman johtajapaketin takana.

”Hänen agendassaan täytyy olla edistyksellisiä elementtejä”, korkea-arvoinen sosialistilähde sanoo Euractiville viitaten EPP:n konservatiivisuuteen.

S&D halusi komission johtoon oman ehdokkaansa, hollantilaisen Frans Timmermansin. Ryhmä joutui kuitenkin tyytymään EU:n ulkopoliittisen korkean edustajan ja europarlamentin puheenjohtajan paikkoihin.

”Ehdokkaamme sysättiin syrjään, koska hän puolusti eurooppalaisia arvoja ja laillisuusperiaatteita. Vakuutan, että puolustamme näitä arvoja entistä voimakkaammin”, S&D-ryhmän johtaja Iratxe García sanoo.

Euractivin mukaan S&D:n ryhmässä Saksan, Hollannin, Belgian ja Britannian mepit vastustavat von der Leyenin tukemista. Silti Euractiv uskoo, että kovista puheista huolimatta ryhmä lopulta taipuu hyväksymään saksalaisen valinnan. Ryhmä on epäileväinen, mutta valmis kuulemaan von der Leyenin ohjelmasta, eräs lähde sanoo.

LUE MYÖS:

Epäilykset alkoivat heti – Ursula von der Leyen tunnetaan Saksassa plagiointisyytöksestä ja muista skandaaleista: ”Huonoin ministerimme”

EU:n johtoon kaksi naista – Ursula von der Leyen on Angela Merkelin kestokumppani

Tutkija: Vihreät jäivät ulos Euroopan uudesta liittoumasta – Angela Merkel tyrmättiin joka suunnasta

Europarlamentin johtoon italialainen sosiaalidemokraatti – Vihreiltä vastalause