Sotatieteiden tohtori, Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll sanoo, että yhteiskunnassa pitäisi jo nyt alkaa valmistautua aikaan, jolloin koronatilanne loppuu.

”Koronatilanne loppuu aikanaan, ja tavalliseen arkeen palautumista on syytä alkaa valmistella jo nyt. Miten nopeasti kykenemme palaamaan uuteen normaaliin? Kuinka nopeasti pääsemme jaloillemme”, hän kysyy Puheenvuoron blogissaan.

”Korona koettelee kansakunnan ja yksilön turnauskestävyyttä, eivätkä yhteiskunnallisesti poikkeavat tilanteet pääty koronaan. Uusia kriisejä, kovin odottamattomiakin, on luvassa tulevaisuudessa. Korona testaa yhteiskuntamme nykyistä niin toiminnallista kuin henkistä kykyä vastata kriiseihin ja antaa samalla arvokasta oppia seuraavaan”, Limnéll jatkaa.

Lue seuraavaksi:

Limnéllin mukaan yhteiskunnan toiminta koronatilanteessa on myös viesti ulkomaailmalle kyvystämme selvitä poikkeavista tilanteista.

”On selvää, että suomalaisen yhteiskunnan kykyä toimia – etenkin henkisesti ja poliittisesti – seurataan tarkoin rajojemme ulkopuolella.”

Lue myös:

Limnéll korostaa, että poikkeustilanteessa kysytään erityistä henkistä kanttia. Hän puhuu resilienssistä, joka tarkoittaa kykyä sopeutua kriisiin ja palautua siitä.

”Uskon, että tämä kriisi parantaa tulevaisuuden resilienssiämme, mutta se vaatii, että opimme tukemaan toisiamme ja kantamaan yhteistä vastuuta. Meidän täytyy malttaa olla jakamatta valeuutisia ja huhuja, luottaa viranomaisiin sekä kantaa oma vastuumme yksilönä. Käsien peseminen, matkustamisen välttäminen ja kotivara ovat meidän kaikkien velvollisuus. Nimenomaan velvollisuus. Samanaikaisesti.”

Lue seuraavaksi: