Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, majuri Antti Paronen pitää presidentti Sauli Niinistön al-Hol-ulostuloa merkittävänä.

Suomeen saapui sunnuntaina kolme naista ja yhdeksän lasta al-Holin leiriltä, missä on yhä noin 20 suomalaislasta ja alle 10 suomalaisäitiä. Niinistö kommentoi al-Hol-kysymystä Helsingin Sanomille.

”Suojelupoliisi on esittänyt käsityksensä palaajiin liittyvistä turvariskeistä ja turvatoimista. Ne on syytä ottaa vakavasti”, Niinistö kommentoi HS:lle sähköpostitse maanantai-iltana.

Niinistön mukaan tilanne leirillä on yhä sekava ja hyvin ongelmallinen. Hän muistuttaa todenneensa jo aiemmin, että Suomella on velvollisuus auttaa lapsia.

Joulun alla Niinistö ehdotti palaajiin liittyvien turvallisuuskysymysten selvittämistä. Oikeusministeriön selvitys ollaan luovuttamassa kesäkuun puolivälissä.

”Olen nostanut kysymyksen rangaistussäännöksistä esiin aikanaan ja mielestäni se on yhä ajankohtainen”, Niinistö sanoo HS:lle.

Sotatieteiden tohtori Paronen kommentoi asiaa Twitterissä.

”Huomionarvoista tässä on, että presidentillä on käytössään tiedustelujärjestelmän tuottama tieto”, Paronen tviittaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen huomauttaa Paroselle, että sama tiedustelutieto on käytössään myös pääministerillä ja keskeisillä ministereillä. Tämä on Parosen tiedossa.

”Aivan varmasti näin on, siitä ei ole epäilystäkään. Keskusteluhan ei tietysti olekaan nollasummapeliä. Se, että ylipäällikkö korostaa lasten oikeuksien takaamisen lisäksi turvallisuusnäkökulmaa, on aihetta tutkivalle merkittävä seikka”, Paronen tviittaa.

”Uhka konkretisoitumassa myös Suomessa”

Hänen mielestään ylipäällikkö on "kovinkin järjissään” niin uhkan vakavasti ottamisen kuin lapsista välittämisenkin kannalta. Hänen mukaansa presidentin kehotus ottaa turvallisuusuhka vakavasti on "painava ja tärkeä”. Paronen on tutkinut aihetta vuosia.

”En kommentoi yksittäisiä al-Holista palaavia henkilöitä, sillä en edusta asiassa vastuuviranomaista. Aihetta vuosia tutkineena on todettava, että globaalin jihadistisen sosiaalisen liikkeen kannalta ei lopullista tulemaa vierastaistelijailmiön suhteen ole vielä nähty”, hän tviittaa.

”Tähän vaikuttaa moni seikka. Yksi erityisimmistä on kuitenkin naisten korostunut rooli propagandisteina, aktivisteina ja indoktrinoijina sekä toiminta monissa muissa rooleissa. Tämä on näkynyt esimerkiksi Suomen osalta esiintymisenä Isisin kansainvälisessä propagandassa.”

Kokonaan toinen seikka on Parosen mukaan se, miten erityisesti naisten monissa yhteisöissä hengissä pitämä ja kiihdyttämä radikaali jihadistinen ajattelu vaikuttaa heidän jälkikasvuunsa.

”Jihadistisen liikehdinnän muodostama uhka on siis palaavan vierastaistelija- ja aktivistiliikehdinnän myötä konkretisoitumassa myös Suomessa ennenkokemattomalla ja pahimmillaan vaikeasti ennakoitavalla tavalla. Toivonkin päättäjille viisautta tämän kehityksen edessä”, Paronen tviittaa.