Hallitus on antanut tänään eduskunnalle sote- ja maakuntauudistusta koskevan esityksen. Kokonaisuus eteni siis eduskuntaan, vaikka valinnanvapauslakiluonnos on vielä lausuntokierroksella. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen kiirehti korostamaan, että sote-lainsäädäntö on kokonaisuus.

Haatainen korostaa, että sote-uudistuksen käsittely joudutaan aloittamaan ennen kuin valinnanvapauslainsäädännön lopullinen sisältö on tiedossa.

– Ministeriön lausuntokierroksella oleva valinnanvapauslakiluonnos on kohdannut poikkeuksellisen voimakasta kritiikkiä merkittäviltä asiantuntijoilta. Hallituspuolueiden taholta on annettu ymmärtää, että lausuntokierroksella olevaan esitykseen tulee muutoksia. Näistä muutoksista eduskunnalla ei ole vielä tietoa ja aikataulu on tiukka, Haatainen sanoo tiedotteessa.

– Eduskunnan tulee voida käsitellä sote-lakeja kokonaisuutena mukaan lukien valinnanvapauslainsäädäntö. Hallituksen pitää huolehtia, että asialle jää riittävä aika asianmukaiseen käsittelyyn.

Hallitus esittää eduskunnalle uusien maakuntien perustamista 1.7.2017 alkaen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun siirtämistä kunnilta maakunnille 1.1.2019 alkaen.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan säädettäväksi maakuntalaki, laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi ja niiden voimaanpanolaki. Kaikkiaan esitykseen sisältyy 34 lakia.

Ehdotuksen mukaisilla laeilla perustetaan Manner-Suomeen 18 itsehallinnollista maakuntaa, joiden pohjana on pääosin nykyinen maakuntajako. Maakunnille valitaan suorilla vaaleilla maakuntavaltuustot.

Samalla siirretään lähes 200 eri kunnallisen organisaation järjestämä sosiaali- ja terveydenhuolto maakunnille. Palvelujen tuottamisesta vastaa maakunnan liikelaitos, joka voi toteuttaa palvelut omana tuotantona. Sen lisäksi ne täydentävät omaa palvelutuotantoa yksityisiltä palvelujen tuottajilta hankittavilla palveluilla. Maakuntien palvelukseen siirtyy yli 215 000 työntekijää kunnista, kuntayhtymistä ja valtion viranomaisista liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti.

Valtion rahoitus esityksen mukaisiin tehtäviin on noin 17,4 miljardia euroa vuoden 2017 kustannusten tasossa. Rahoitus ei laske nykyisestä, mutta tulevaa kustannusten kasvua hillitään. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kustannukset ovat 3 miljardia euroa pienemmät kuin ne olisivat ilman uudistusta.

Nykyisten lakisääteisten kuntayhtymien varat ja velat siirretään maakunnille. Lisäksi kunnilta siirtyvät maakunnille tehtäväsiirron kohteena oleva irtaimisto sekä tehtäviä koskevat sopimukset. Maakunta vuokraa kunnilta määräaikaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon toimitilat.

Esityksen mukaan valtioneuvosto vahvistaa joka neljäs vuosi sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnalliset tavoitteet. Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa toimintaa lainsäädännön ja valtakunnallisten tavoitteiden mukaisesti.

Hallitus esittää, että lait tulisivat voimaan vaiheittain siten, että maakunnat perustetaan 1.7.2017. Maakunnat aloittavat varsinaisen toimintansa 1.3.2018, kun maakuntavaltuustojen toimikausi alkaa. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy maakunnille 1.1.2019.

Lue myös:

Li Andersson pöyristyi kokoomuksen ylivallasta sotessa: ”Anteeksiantamatonta”

Kokoomuskonkari varoittaa terveysjättien vallasta: ”Valtava asemiin hakeutuminen” jo käynnissä

SDP:n vaikuttaja pelkää: Eduskuntaan tulossa iso härdelli – kansanedustajat pimennossa sotesta

Sote-varoitus kokeneilta lääkäreiltä: ”Rahat ovat vaarassa huveta vääriin taskuihin”

”Painajaisuni, Suomen on tultava järkiinsä” – Professori parahti Ylellä sotesta, muutoksia tulossa?

Heti tuli hehkutus Suomen suuresta uudistuksesta: ”Valinnanvapaus, here we come!”