Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saanut maanantaina päätettyä sote-uudistuksen vaatimista kesäkokouksistaan, vaan asia lykättiin huomisaamuun.

Valiokunnan hallitusryhmät, etenkin keskustapuolueen edustajat, ovat halunneet jatkaa sosiaali- ja terveydenhuolto- sekä maakuntauudistusten käsittelyä heinäkuun ensimmäisellä viikolla ja myös elokuussa, eduskunnan virkamiesjohdon kanssa sovittavina päivinä. Opposition edustajat ovat olleet sitä mieltä, ettei uudistuksen käsittelyllä ole kiire.

Juhannuksen alla valiokunta äityi riitelemään asiasta, mutta tänää kokous sujui sävyisämmin. Lue lisää: ”Keskustan härski iltalypsy ajoi kokouksen umpikujaan” – Eduskunta ilmiriidassa Sipilän vaatimuksesta ja aikataulusta

Valiokunta sai juhannusviikonloppuna käsiteltäväkseen valiokuntaneuvosten ehdotuksen siitä, mitkä päivät elokuussa voisivat olla mahdollisia kokouspäiviä. Neuvokset olivat siis toteuttaneet valiokunnan keskustalaisten toivomuksen, josta ei saatu aikaan päätöstä edellisessä kokouksessa viime torstaina.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) meni maanantain kokouksen jälkeen selostamaan valiokuntansa tilannetta eduskunnan puhemiesneuvostolle. Puhemies Paula Risikko (kok.) oli luvannut sote-valiokunnalle apua siinä tapauksessa, ettei se pysty itse sopimaan aikatauluistaan.

Kiuru sanoi kuitenkin maanantaiaamun kokouksen jälkeen, ettei aikatauluasia ollut edes pöydällä:

–Tänään varsinaisessa kokouksessa ei asiaa käsitelty. Nyt mennään puhemiesneuvostoon ja käsitellään sitä aikataulua ja sitä koskevia reunaraameja ja sitten valiokunta huomenna aamulla jatkaa omaa työtään. Silloin ovat esillä nämä aikatauluasiat.

Kiurun mukaan maanantain kokous sujui kuitenkin ”oikein hyvässä hengessä”. Hänen mielestään kaikki haluavat saada päätöksiä aikaan.

–Uskon, että nämä aikataulut eivät ole tämän eduskunnan ensimmäinen prioriteetti vaan se, että tätä uudistusta viedään täällä eteenpäin. - - Siitä on kyllä ihan vedenpitävää faktaa, mikä on mahdollista ja mikä ei, Kiuru viittasi valiokuntaneuvosten esitykseen ennen puhemiesneuvoston kokousta.

”Valheellista tietoa”

Valiokunnan varapuheenjohtaja, hallituspuolue keskustaa edustava Hannakaisa Heikkinen sanoi toivovansa, että asiasta voidaan päättää huomisaamuna.

–Toivon, että hyvässä hengessä voimme sen tehdä. Meillä oli varmaan tänään juhannustauko rauhoittanut tunnelmia.

Hän muisteli kuitenkin vielä torstain kokousta, jossa keskustalaisten ehdotus elokuun töiden selvittämisestä ei edennyt päätökseen asti Kiurun keskeytettyä kokouksen.

–(Torstaina) emme pystyneet tekemään päätöstä, ja se on vastoin hyviä kokouskäytäntöjä. Äänestämällähän asioista päätetään, Heikkinen sanoi.

Hän halusi korjata jostain lukemansa väitteet, joiden mukaan keskustalaiset olisivat yrittäneet ”kiristää” muuta valiokuntaa ehdotuksellaan sote-uudistuksen käsittelyn vauhdittamisesta.

–On valheellista tietoa syyttää kiristyksestä tai muusta. Me halusimme virkamiesselvityksen mahdollisista työpäivistä elokuulle, ja nyt tuo paperi on jaettu ja siitä olen hyvilläni, Heikkinen sanoi, mutta kieltäytyi täsmentämästä, kuka on levittänyt valheellista tietoa.

–Viikonlopun aikana luin mediasta, että oli vedottu siihen, että täällä kiristetään aikatauluilla. Me halusimme vain selvyyttä siihen, että onko meillä mahdollisuutta viedä eteenpäin tätä isoa uudistusta. Tiedämme, että jos tämä viivästyy vielä, niin maakuntien (perustaminen) ja sote-uudistuksen päivämäärä siirtyy vuodella eteenpäin. Tästä oli kyse. Haluamme selvyyden, että onko eduskunnassa valmiuksia näille lisäkokouksille.

”Saatiin tilannekatsaus”

Kiuru viipyi maanantaina puhemiesneuvoston kokouksessa vajaan varttitunnin, eikä siinäkään kokouksessa tehty mitään päätöksiä aikatauluista. Poliitikkojen sijasta kokouksen kulkua kävi selostamassa eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen.

–Puhemiesneuvosto sai selvityksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan työstä ja valiokunta jatkaa huomenna aamulla muun muassa aikataulukeskustelua. Siinä oikeastaan tämän päivän anti, Tuovinen sanoi.

Hänen mukaansa kokouksessa ei päätetty mitään, vaan ainoastaan ”saatiin tilannekatsaus valiokunnan työtilanteeseen.”

Kokouksessa ei käsitelty mitään vaihtoehtoja elokuun kokousaikatauluille, eikä liioin sote-valiokunnan viime torstain kokousta, josta oli tiedotusvälineiden todistuksen mukaan kuulunut poikkeuksellisesti jopa huutoa.

–Ei keskusteltu siitä, Tuovinen sanoi.

Myös Tuovisen vastaus valiokunnan työtilannetta koskeneeseen kysymykseen oli ytimekäs.

–Valiokunta jatkaa huomenna.