Eduskunnan ”sote-valiokunnan” eli sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositioedustajat toteavat tiedotteessaan, että hallituksen uusikaan vastine sote-uudistuksesta ei näytä vastaavan perustuslakivaliokunnan vaatimuksiin.

Perustuslakivaliokunta antoi aiemmin sote-lakiesityksistä lausunnon, joka sote-valiokunnan on otettava huomioon tehdessään mietintöä lakiesityksistä.

Hallitus on lähettänyt nyt uuden, täydentävän vastineen sote-valiokunnalle.

”Toteamme, että hallituksen vastaukset vaikuttavat yhä riittämättömiltä perustuslakivaliokunnan edellyttämiin muutosvaatimuksiin nähden. Vastineessa ei esitetä riittäviä uusia ratkaisuehdotuksia soten rahoitukseen ja notifiointiin. Myös tietosuojaan liittyvissä kysymyksissä hallituksen esittämät ratkaisut ovat jääneet epäselviksi. Julkisen palveluntuottajan roolia on täsmennetty, mutta peruskysymykseen julkisen palvelutuotannon turvaamisesta kaikissa olosuhteissa ei ole saatu selvää vastausta”, sote-valiokunnan oppositiojäsenet sanovat kannanotossaan.

Kannanotossa ovat mukana Anneli Kiljunen (sd), Kristiina Salonen (sd), Arja Juvonen (ps), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Veronica Rehn-Kivi (r) ja Sari Tanus (kd).

Sote-valiokunta päätti eilen tiistaina viikon kestäneen kohun päätteeksi kuulla vielä eduskunnan ulkopuolisia asiantuntijoita. Tämä herättää entistä suuremman epäilyksen siitä, että aika on loppumassa kesken sote-uudistukselta.

LUE MYÖS: ”Pyysin puheenvuoroa, pidin kättä ylhäällä” – Kansanedustaja kertoo 12 minuutin sote-näytelmästä, professori pitää tietoja poikkeuksellisina

Sote-valiokunta myös julkisti tiistaina perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien (vas) taustamuistion, joka kommentoi hallituksen ensimmäistä vastinetta perustuslakivaliokunnan lausuntoon. LUE LISÄÄ: Sote-muistio julki – Kiista EU-notifikaatiosta saa jo absurdeja piirteitä

LUE MYÖS:

Jan Vapaavuori sotesta MTV:llä: ”Surullista – iso osa poliittista järjestelmää pelaa vain peliä”