Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on julkistanut mietintönsä koskien kansanedustajien sopeutumiseläkkeitä. Valiokunta hyväksyy kahdeksan eduskuntaryhmän allekirjoittaman lakialoitteen, jolla kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan ja korvataan sopeutumisrahalla.

Kaikki entiset ja nykyiset kansanedustajat siirtyvät muutoksen myötä sopeutumisrahajärjestelmän piiriin. Sopeutumisrahajärjestelmä on jo käytössä vuonna 2011 ja sen jälkeen valituilla kansanedustajilla.

”Jatkossa kaikilla kansanedustajakautensa päättävillä on oikeus saada sopeutumisrahaa yhden, kahden tai kolmen vuoden ajan riippuen siitä, kuinka kauan edustajatoimi on kestänyt. Sopeutumisrahaa pitää kuitenkin hakea 6 kuukauden kuluessa edustajatoimen päättymisestä. Sopeutumisrahan maksamisaika kuluu myös keskeytysten aikana”, valiokunta toteaa.

Samalla sote-valiokunta hylkäsi sopeutumiseläkkeen poistoa ajavan kansalaisaloitteen, sillä tuon kansalaisaloitteen tavoite täytyy valiokunnan hyväksymän lakiesityksen myötä.

LUE MYÖS:

Nyt tuli loppu sopeutumiseläkkeille – näin kansanedustajien etuudet muuttuvat

Sopeutumiseläkkeet: ”Rauhoitettiinko äänestäjät ja media?” – Kansalaisaloitteen tekijä epäilee vetkuilua, pyrkii itse eduskuntaan