Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistuksen muutosjohtaja Marjukka Manninen varoittaa sote-uudistuksen viivästymisestä. Uudenmaan maakunnan muutosjohtaja Markus Sovala puolestaan ennustaa, että asia lykkääntyy seuraavalle hallitukselle.

–Suunta on selvä, miksi siis taas kerran vatvoa, odottaa ja roikuttaa löysässä hirressä. Se on vuosia jatkunut tila, jonka moni soisi jo loppuvan, Manninen kommentoi kolumnissaan.

Mannisen mukaan monen organisaation kehitystyö on jäissä tai hidastunut soten aikataulujen vuoksi.

–Odotetaan maakuntauudistusta, jotta voidaan reagoida ja keskittää voimat siihen tai organisaatioon jäävään kokonaisuuteen, kehittämiseen sekä toimivan yhteistyön ja roolituksen löytymiseen uudessa toimintaympäristössä. Monet organisaatiot ovat antaneet työvoimaansa valmisteluun, yhteisen hyvän kehittämiseen, jo tovin aikaa. Epäselvä tilanne ei pitkään jatkuessaan ole kestävä, yksilöiden, lähettävän eikä valmisteluorganisaation kannalta, hän huomauttaa.

Jos aikataulut venyvät liikaa, tulee Mannisen mukaan eteen ”iso harkinnan paikka”.

–Lähettävät organisaatiot tarvitsevat ykköstykkinsä takaisin. Pitääkö ja kannattaako osa valmisteluporukkaa palauttaa lähtöorganisaatioihinsa joko kokonaan tai ainakin osittain? Miten sieltä palataan ja kuinka nopeasti valmistelu saadaan uudelleen käyntiin? Palaavatko kaikki, jääkö iso osa tietoa ja kokemusta käyttämättä kriittisimmillä hetkillä? Miten tämä vaikuttaa kumppaneihimme, yrityksiin ja järjestöihin, hän kysyy.

Mannisen mukaan ”liian moni terve yritys” on jo nyt pistänyt pillit pussiin, moni on myynyt kehittyvän ja kasvavan yritystoiminnan epävarmuuden jatkuessa, moni innovaatio ja kehitystyö on jäänyt työpöydälle tai se ei ainakaan ole löytänyt tietään odotustilassa olevalle sote-kentälle.

–Moni hätäinen ulkoistusratkaisu on löytänyt maaliin ja vielä useampia on matkalla sinne. Järjestöt miettivät ja pohtivat rooliansa ja tulevaisuuttaan tilanteessa, jossa niitä tarvitaan kumppaniksi palvelutuotannossa, edunvalvonnassa, hyvinvoinnin ja elinvoiman kentässä ja liimana maakunnan, kuntien sekä eri toimijoiden välillä. Moni palavasieluinen yhdistystoimija ja vapaaehtoinen pakkaa kimpsunsa ja kampsunsa, kun ei tästä näytä (taaskaan) syntyvän mitään, kestää taas aivan liian kauan, hän luettelee.

Manninen ihmettelee, onko meillä oikeasti yhteiskuntana varaa odottaa, polkea paikoillaan, suunnitella sadatta kertaa, mutta ei toteuttaa.

–Toiset, yhä useammat menevät ohitsemme eturiviin. Löytyykö meiltä hienon ja kattavan alkuverryttelyn jälkeen rohkeutta siirtyä lähtökarsinaan ja oikeaan starttiin koelähdön sijaan? Volttilähtökin passaa ja jähmeämmille voi antaa mahdollisuuden tasoituslähtöön, kunhan vaan löytyy starttipistoolin laukaisija. Toki takarivistä on ennenkin voitettu, mutta hukataanko silloin tärkeää energiaa, intoa ja resurssia, jotka tarvitaan lähtölaukauksen kajahtaessa ja erityisesti lähdön jälkeisessä pitkän matkan suorituksessa, hän pohtii.

Uudenmaan maakunnan muutosjohtaja Markus Sovala vastaa Manniselle Twitterissä ja toteaa, että pahalta näyttää.

–Jep! Ja pahalta näyttää kun hallitus aikoo maanantaina palata eduskuntaan samalla valinnanvapausmallilla, joka on jo aiemmin kaatunut. Taitaa mennä seuraavalle hallitukselle, hän kommentoi.

Sovalan mukaan paras tapa nopeuttaa sote- ja maakuntauudistusta on korjata valinnanvapaus ja rahoitus toteuttamiskelpoiseen kuntoon.

–Ei se sen ihmeellisempää ole. Ja kun hallitus ei nyt näin tee, asia jää StV:n haltuun. Jos valiokunta ryhtyy aidosti korjaamaan esitystä, vielä on toivoa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Hallitus esittelee vastineensa perustuslakivaliokunnan lausuntoon eduskunnan sote-valiokunnalle maanantaina.

Perustuslakivaliokunnan lausunto oli kriittinen hallituksen sote-esitystä kohtaan, mutta valiokunta katsoi, että muutokset voidaan tehdä eduskunnassa ilman uutta hallituksen esitystä. Sote-valiokunta, jonka tehtävä on tehdä lakiesitykseen tarvittavat muutokset, on odottanut käsittelynsä pohjaksi hallituksen vastinetta perustuslakivaliokunnan lausuntoon.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi viime viikonloppuna Ylen haastattelussa, ettei usko sote-uudistuksesta äänestettävän ennen eduskunnan kesätaukoa.

Lue myös:

Hallitus: Sote-vastaus valmistumassa – esittely eduskunnalle maanantaina

Sipilä sotesta: ”Päätökset venyvät ja vanuvat” mutta kunnioitetaan eduskunnan aikataulua