Pitkän uran vasemmistoliiton kansaedustajana ja europarlamentaarikkona tehnyt Esko Seppänen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan rankkaa tekstiä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

”Sotilaiden vallankaappaus Suomessa?” väläyttää Seppänen kirjoituksensa otsikossa.

Lue lisää Puheenvuorosta: Sotilaiden vallankaappaus Suomessa?

Seppäsen mielestä Suomea ”natotetaan”, ”jenkitetään” ja ”usatetaan”.

Seppänen arvioi, että ”Suomen sotilaallinen avoliitto Yhdysvaltain kanssa on syntynyt yllättäen ja pyytämättä” ja että Suomen kansan torjuma Nato-jäsenyys ollaan korvaamassa Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisellä sotilasyhteistyöllä.

Seppänen kertaa blogissaan viimeaikaisia sekaannuksia koskien sotaharjoituksia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on Seppäsen mukaan tullut kahdesti yllätetyksi: sekä Yhdysvaltain Ämarin-harjoituksen että Rissalan harjoituksen kohdalla.

– Puolustusministeriö lykkäsi – asian merkityksen julkista puintia välttääkseen – harjoituksen julkistamisen mahdollisimman myöhäiseen ajankohtaan, mutta sattumoisin Yleisradion kuopiolainen toimittaja sai paikan päällä tiedon tulossa olevasta harjoituksesta ja teki asiasta jutun radioon. Sitä kautta myös Suomen armeija ylipäällikkö Sauli Niinistö sai tiedon tästä historiallisesta tapahtumasta, Seppänen kirjoittaa Rissalan tapauksesta.

Erityisesti Seppänen nostaa esiin Suomen Naton kanssa vuonna 2014 tekemän isäntämaasopimuksen. Sen allekirjoitti Suomen puolesta puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg.

– Sopimus on virallisesti muistio (Memorandum of Understanding), joka kuitenkin on julkaistu Suomen säädöskokoelmassa valtiosopimuksena. Sitä ei ole hyväksytty eduskunnassa, mikä muistuttaa meitä siitä, miten Suomeen tuotettiin eduskuntaa informoimatta yli 200 000 saksalaista sotilasta hyökkäämään Hitlerin Barbarossa-suunnitelman mukaan Neuvostoliittoon. Isäntämaasopimuksen osalta on Suomessa sisäisesti epäselvää, kuka saa maamme puolesta kutsua tänne vieraita joukkoja sotatoimiin, Seppänen kirjoittaa.

– Sopimus ei siis koske vain Suomen puolustusta vaan myös oman maaperämme käyttöä hyökkäysluonteiseen toimintaan (naapureistamme Ruotsiin ja Norjaan tuskin ollaan hyökkäämässä). Se, että eduskunnalta ei sellaiseen toimintaan lupaa kysytä, on huonoa kansanvaltaa, ei-demokratiaa, hän jatkaa.

Seppäsen mukaan Suomen 1940-luvun kokemukset kenraalien tavasta tehdä politiikkaa eivät ole hyviä. Seppänen varoittaa, että Suomi on jäämässä Yhdysvaltain ”hämähäkinverkkoon” ja oman ulkopolitiikkansa panttivangiksi.

Lue myös: USA:n hävittäjät Suomi-harjoitukseen – ”Pidetty salassa, kansanedustajatkin kuulivat mediasta”

Lue myös: Kansanedustaja väittää: Nato-harjoitus on provokaatio – ”USA tähtää Suomen ulkopoliittisen linjan muuttamiseen”

Lue myös: Sauli Niinistö selitti kohua tammikuussa 2015