”Sovintoehdotus on hylätty”, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi omalta osaltaan Paltan ja PAU:n neuvotteluiden jälkeen.

Hän viittasi Paltan ja PAU:n varsinaiseen työehtosopimuskiistaan Postin asiassa.

Läpi ei mennyt myöskään torstaina nimitetyn erityistyöryhmän ratkaisuesitys, joka koski 700 pakettilajittelijan siirtoa toiseen työehtosopimukseen. Työryhmän jäsenten mukaan Teollisuusliitto ja Posti olisivat olleet valmiita hyväksymään esitetyn ratkaisun edellyttäen, että sen hyväksyvät myös Medialiitto ja PAU.

Sunnuntaina ilmeni, että Medialiitto ei hyväksynyt mallia.

”Tähän kaatui tämä meidän rakennelma”, Lasse Laatunen kertoi valtakunnansovittelijan toimistolla.

Kiistassa on kyse siitä, että Posti siirsi työntekijöitään Paltan ja PAU:n sopimuksesta Teollisuusliiton ja Medialiiton väliseen sopimukseen. Uusi työnantajapuoli Medialiitto siis kaatoi työryhmän esityksen.

Sovintoyritysten kaatuminen tarkoittaa sitä, että PAU:n lakko ja sitä tukevien muiden liittojen tukilakot jatkuvat ja yltyvät maanantaina. Tämä vaikuttaa muun muassa Helsingin julkiseen liikenteeseen.

Tukilakoista ovat ilmoittaneet muun muassa palvelualojen PAM, kuljetusalan AKT sekä Merimies-Unioni.

LUE TÄSTÄ JUTUSTA LISÄÄ TUKILAKKOJEN LAAJENTUMISESTA MAANANTAINA.

Uusia lakkoja: Pro ja Teollisuusliitto

Samaan aikaan tapahtui myös toisella rintamalla, kun Teknologiateollisuuden neuvottelut kaatuivat ja sekä ammattiliitto Pro että Teollisuusliitto ilmoittivat laajoista lakoista, jotka alkavat 9. joulukuuta.

Teollisuusliiton lakot alkavat maanantaina 9.12. ja päättyvät keskiviikkona 11.12. Lakkoon osallistuu noin 35 000 työntekijää yhteensä 180 yritysten toimipisteessä eri puolilla Suomea.

”On todella valitettavaa, että joudumme turvautumaan näin koviin otteisiin, mutta muukaan ei nyt näytä auttavan. Jouduimme sunnuntaina katkaisemaan neuvottelumme myös teknologiasektorilla, kun työnantajapuolen halu sopimuksen syntymiseen oli täysin olematon”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Pro puolestaan aloittaa kolmen vuorokauden työnseisauksen 9. joulukuuta erikseen nimetyissä yrityksissä viidellä sopimusalalla. Ylityökielto Pron teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla jatkuu 11. joulukuuta saakka.

Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan kohtuuttomista vaatimuksista.