Suomalainen yhteiskunta ei ole pysynyt mukana jäseniensä muutoksen kanssa, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan suomalaisten pituusmuutos on ollut niin nopea, että niin talojen, kalusteiden, kulkuneuvojen, työvälineiden kuin vaatteidenkin mitoitukset ovat jääneet ajastaan jälkeen.

liikkuu moitteettomasti. Hänellä on hyvä kuulo, näkö ja kielelliset taidot", Työterveyslaitoksen Ergonomia ja käytettävyys -tiimin päällikkö, dosentti Nina Nevalan mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan sopivan ihmisen ominaisuudet ovat seuraavat:

- Nuori, keskikokoinen, oikeakätinen henkilö, joka on hyväkuntoinen ja liikkuu moitteettomasti. Hänellä on hyvä kuulo, näkö ja kielelliset taidot.

Nevalan mukaan Suomessa ympäristö on suunniteltu hyvin staattiseksi ja standardikokoiseksi eikä sejousta ihmisen koon mukaan.

Teollisessa suunnittelussa tuotteet tehdään niin, että ne sopivat keskimäärin 90 prosentille väestöstä. Nykyisillä mitoituksilla se tarkoittaa HS:n mukaan, että naisen olisi oltava 156–176 senttiä ja miehen 169–189 senttiä pitkä.

Lehden mukaan näiden mittojen ulkopuolelle jääviä ja esimerkiksi isojalkaisia arvioidaan Suomessa olevan yhteensä noin 750 000, ja määrä on kasvussa.