Suomen hävittäjäkisassa mukana oleva Eurofighter Typhoon -hävittäjä on hyvin negatiivisen huomion kohteena Saksassa. Koneen ongelmista kertoo Spiegel-lehti.

Lehden mukaan Saksan ilmavoimien 128:sta Eurofighter-koneesta vain muutama on tosiasiassa käytettävissä tällä hetkellä. Lehden tiedot ovat vielä synkempiä kuin tänä vuonna julkisuuteen vuotaneessa puolustusministeriön raportissa, jonka mukaan Eurofightereista vain 39 on käytettävissä harjoituksissa tai mahdollisissa tositoimissa.

Ongelma, jonka kanssa saksalaisteknikot painivat, koskee Eurofighterin sensoreita, joiden toiminta on keskeistä koneen suojajärjestelmille. Jos suojaus ei toimi, ei operatiivisia lentoja voida tehdä. Myös korjaukseen vaadittavasta varaosasta on pulaa.

Spiegelin mukaan käyttövalmiita koneita olisi vain neljä, kun otetaan huomioon Saksan ilmavoimien heikko ohjustilanne ja se, ettei ohjuksia saada hankittua lisää pikaisesti. Lehti huomauttaa, että tositilanteessa Saksa ei esimerkiksi kykenisi täyttämään Nato-velvoitteitaan.

Saksan ilmavoimat vakuuttaa Spiegelille, että Eurofighterien saatavuus on parempi kuin 2017. Lukuja ilmavoimat ei kuitenkaan julkaise.

Saksalaistiedoista uutisoi Suomessa ensin STT. Englanniksi asiasta kertoo brittitabloid Express.

Eurofighterin valmistajat kehuvat konetta suorituskyvyltään parhaaksi koneeksi hävittäjämarkkinoilla tällä hetkellä. Lue lisää tästä jutusta.

LUE LISÄÄ HX-HANKKEESTA:

Suomen hävittäjähankinta: Kahden koneen mallille tyrmäys – F-35:n kustannuksista ”vaikea tehdä johtopäätöksiä”

Saab paljasti hävittäjiensä Suomi-hinnan – lupaus aivan eri luokkaa kuin Eurooppaa valloittavalla F-35:llä

Suomen valtavaa hävittäjäpyyntöä odotetaan ympäri Euroopan – ”En keksi suurempaa kisaa koko planeetalla”

Hävittäjäkisa käynnissä Euroopassa – Tutkija: Naapureiden F-35-päätökset vaikuttanevat Suomeen

Kenraali avaa Suomen salaisinta hanketta – ”Saksalaiset kävivät”