Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että ruotsalaishävittäjien hankinta helpottaisi Suomen ja Ruotsin yhteistyötä. Hän korosti samalla, että Suomi päättää hankinnasta itse eikä Suomen ja Ruotsin suhde ei ole riippuvainen siitä, keneltä Suomi päättää hävittäjät ostaa.

”Kunnioitan suomalaista poliittista prosessia ja sen itsenäisyyttä tehdä päätöksiä. On kuitenkin selvää, että yhteistyö on helpompaa, jos molemmilla on samaa materiaalia käytössä. Gripen on fantastisen hyvä kone.”

Hallitus tekee päätöksen hävittäjähankinnasta vuonna 2021. Kaupan arvo on 7–10 miljardia euroa.

Ilmailu- ja puolustusalan konsulttiyhtiön Teal Groupin analyytikko Richard Aboulafia arvioi taannoin, että valinta kohdistuu joko amerikkalaiseen tai ruotsalaiseen hävittäjään. Hänen mukaansa amerikkalaisen Lockheed Martinin F-35 on kalliimpi ja kyvykkäämpi kandidaatti. Ruotsalaisen Saabin Gripen E/F on edullisempi pohjoismainen vaihtoehto. Lue lisää: Asiantuntija: Suomen hävittäjähankinta kahden kauppa – ”Hintaan nähden Gripen on melko vakuuttava kone”

Stefan Löfven kommentoi Ykkösaamussa myös Itämeren turvallisuustilannetta. Hänen mukaansa Venäjän ja Ruotsin välisessä kanssakäymisessä on ollut nähtävissä pientä lämpenemistä. Löfven tapasi huhtikuussa Venäjän presidentti Vladimir Putinin.

”Haluamme aina, että Ruotsilla on mahdollisimman hyvät suhteet Venäjään. Venäjä on kuitenkin suuri maa ja meidän suuri naapuri.”

Tämä ei Löfvenin mukaan kuitenkaan tarkoita sitä, ettei ikäviä asioita käsiteltäisi maiden välillä. Yksi näistä asioista on Krimin valtaus ja Ukrainan kriisi.

Löfven ei pidä Venäjää suorana uhkana Ruotsille. Ukrainan tapahtumat kuitenkin osoittavat Löfvenin mukaan sen, että Venäjä haastaa Euroopan turvallisuusjärjestystä.

”Sitä emme hyväksy.”

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöhön Löfven on tyytyväinen. Löfvenin mukaan myös maailmalla on huomattu, että Suomi ja Ruotsi ottavat vastuun lähialueestaan.

Lue myös:

Sauli Niinistöltä huolestunut kysymys: ”Menemmekö kohti tilannetta, mikä pitää nähdä diplomatian loppuna - Eurooppa on tässä iso häviäjä”

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat sopimuksen puolustusyhteistyöstä sodassa ja rauhassa