Liikuntakyvyttömyyttä aiheuttavaa ALS-tautia sairastava tiedemies Stephen Hawking vetoaa avustetun itsemurhan sallimisen puolesta, kertoo brittilehti Telegraph. Toisin kuin tässä uutisessa aiemmin väitettiin, Hawking ei puhu eutanasiasta.

71-vuotias Hawking ilmaisee mielipiteensä haastattelussa, joka on annettu hänen elämästään kertovan dokumentin julkistuksen alla.

–Emme anna eläinten kärsiä, joten miksi antaisimme ihmisten? Hawking kysyy haastattelussa.

–Niillä, jotka ovat kuolettavan sairaita ja kärsivät suuresti, tulisi olla oikeus päättää oman elämänsä päättämisestä ja heidän avustajiensa tulisi välttyä syytteen uhalta.

Britanniassa on vaadittu selvennystä lain suhtautumisesta avustettuun itsemurhaan. Sairauden vuoksi kärsivän henkilön itsemurhan avustaminen on Britanniassa nykyisen lain mukaan rikos, mutta käytännössä läheisiä vastaan ei usein nosteta syytteitä.

Tästä jutusta on korjattu virheellinen väite, jonka mukaan Hawking olisi vedonnut eutanasian puolesta. Hawking ei puhu haastattelussa eutanasiasta eli armokuolemasta, vaan avustetusta itsemurhasta. Eutanasia tarkoittaa toisen henkilön kuoleman aktiivista edesauttamista tai toisen henkilön surmaamista kärsimysten lopettamiseksi, avustettu itsemurha puolestaan itsemurhaa, jossa fyysisesti siihen kykenemätöntä autetaan itsensä surmaamisessa.