Astrofyysikko Stephen Hawking on yhtynyt muiden huippututkijoiden varoituksiin tekoälyn ihmiskunnalle tuottamasta vaarasta. Hänen mukaansa ihmiskunta tarvitsee turvapaikoiksi siirtokuntia avaruudessa.

Hawkingin varoituksesta, jonka mukaan tekoäly ja robotit voivat osoittautua liian älykkäiksi ja tuhota ihmiskunnan, kertoo muun muassa talouslehti Financial Times. Hawkingin mukaan riski on todellinen jo lähitulevaisuudessa ja jonkinlainen ”teknologinen katastrofi” lähes varma pidemmällä aikavälillä: seuraavien 1000–10 000 vuoden aikana.

Oxfordin yliopiston tutkijat varoittivat äskettäin hallituksia ”robottisotien” riskeistä eli koneista, jotka alkavat tuhota ihmisiä ja muita kohteita ilman ihmisen käskyjä. Tutkijat korostavat raportissaan, että esimerkiksi Yhdysvaltojen jo nyt käyttämät, kyseenalaisina pidetyt aseistetut lennokit ovat vain jäävuoren huippu robottiaseiden kehityksessä.

Käytössä on jo nyt koneita, jotka pystyvät ohjelmoinnin jälkeen surmaamaan kohteita ilman ihmisten lisäohjeita tai avustusta. Vaarana on, että tällaiset koneet joskus oppivat kehittämään itse itseään ja alkavat toimia vielä itsenäisemmin.

Tutkijat peräänkuuluttavat valtioita kiinnittämään huomiota kehittämiensä robottiaseiden riskeihin, vastuullisuuteen ja etiikkaan – ja korostamaan ihmisen valvovaa ja kontrolloivaa roolia aseiden käytössä.

– Tietokoneet tuplaavat nopeutensa ja muistikapasiteettinsa 18 kuukaudessa. Riskinä on, että koneille kehittyy äly ja ne ottavat vallan. Ihmiset, joiden kehitystä rajoittaa hidas biologinen evoluutio, eivät pysty kilpailemaan [vaikka ihmisiäkin ”paranneltaisiin” geneettisesti], Stephen Hawking sanoo.

Hawkingin lausunto ei kuitenkaan jää pelkäksi varoitukseksi vaan hänellä on myös ratkaisuehdotus: siirtokuntien perustaminen muille planeetoille.

– Meidän täytyy laajentaa maailmaamme maapallon ulkopuolelle jos haluamme turvata tulevaisuutemme pitkällä tähtäimellä... meidän täytyy levittäytyä avaruuteen ja muihin tähdistöihin, jotta katastrofi Maassa ei tarkoittaisi ihmiskunnan loppua, Hawking sanoi FT:n mukaan tiistaina.