Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) julkisti perjantaina selvityksen kasvosuojusten käytöstä koronaviruksen ehkäisemisessä. Hallitus käsittelee selvitystä ensi viikolla ja päättää jatkosta.

Selvityksen mukaan kasvosuojus voi teoriassa jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta, mutta ei tarjoa käyttäjälleen suojaa tartunnalta. Suojuksen käyttöön liittyy myös riskejä ja suojainten käytön tulisi olla tarkoituksenmukaista ja hygieenistä. Selvityksessä todetaan, että väärän käytön on katsottu aiheuttavan kohonneen riskin tartuntojen leviämiselle.

Selvitys pohjautuu aiheeseen liittyvään tutkimusnäyttöön, kansainvälisten terveysjärjestöjen suosituksiin ja yhteenvetoon eräiden muiden maiden linjauksista.

”Tutkimustuloksia on kuitenkin vaikea soveltaa Suomeen, kasvosuojainten julkinen käyttö tapahtuisi erilaisissa olosuhteissa. Lisäksi tutkimuksissa on tutkittu eri viruksia, ei koronavirusta”, yksi katsauksen kirjoittajista, emeritaprofessori Marjukka Mäkelä kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Hän huomautti kuitenkin samalla, että koska asiaa on tutkittu tuhansilla ihmisillä, kasvomaskien selvä suojavaikutus olisi kyllä selvästi tullut esiin.

Mäkelän mukaan tutkimukset on tehty kirurgisilla maskeilla, ei kangasmaskeilla.

”Tieteellistä näyttöä niiden käytöstä ei ole”, hän sanoi.

STM:n johtaja Pasi Pohjola kuvailee, että kyseessä on ”tietty” tieteellisen näytön puute kasvomaskien tehosta.

”Kokonaisuus mikä kuvastuu on, että meillä on tietty tieteellinen näyttö tai sen puute, ovatko vaikuttavia, on kuva siitä, miten eri maissa on toimiin ryhdytty ja millä perustein, jonka kautta tämä selvitys antaa kokonaiskuvan tilanteesta, missä maailmanlaajuisesti toimenpiteiden, käytäntöjen suhteen mennään.”

Pohjolan mukaan VTT on tehnyt selvityksen erilaisten kankaasta tehtyjen maskien suodatuskyvystä,.

”Se osoittaa, riippuu materiaalista, niiden suodatuskyky on vaihteleva, niiden suodatuskyky lähellä kirurgista maskia, kyse teknisistä ominaisuuksista.”

Pohjola korostaa, että on vaarallista spekuloida eri maskien hyödyillä, koska varmaa tieteellistä näyttöä ei ole.

Selvityksen mukaan ensisijaiset keinot covid-19-viruksen leviämisen ehkäisyssä ovat lähikontaktien vähentäminen, käsien pesu ohjeiden mukaisesti sekä hyvä yskimis- ja aivastushygienia.

Lue seuraavaksi: