Sosiaali- ja terveysministeriön sairaanhoitopiireille antama viranomaisohje olla kertomatta julkisuuteen alueellisia tietoja koronaviruksen takia tehohoidossa olevien ihmisten määrästä ihmetyttää kansanedustajia.

Ohjeistuksesta uutisoi ensimmäisenä STT, jonka mukaan ohje välitettiin johtajaylilääkäreille viime viikolla.

”Mitä tämä tarkoittaa”, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen kysyy Twitterissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kysyy suoraan, miksi tietoa salataan.

”Mitä ihmettä? Miksi tietoa salataan? Nyt menee hyvä ja avoin tiedotus väärään suuntaan”, hän tviittasi.

Asia nousi esiin myös parhaillaan käynnissä olevassa eduskunnan täysistunnossa, jossa kristillisdemokraattien Sari Essayah kysyi asiaa suoraan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd).

”En ole tiennyt. että näin suorasukainen määräys on annettu”, Kiuru vastasi.

Lue seuraavaksi:

Kiurun mukaan tästä asiasta ja muista toimintatavoista on tarkoitus järjestää huomenna perjantaina Skype-kokous sairaanhoitopiirien kanssa.

”Jäi epäselväksi kenen tämä päätös on ollut? Minusta olisi tärkeää ihmisten tietää miten korona on levinnyt ja mitä se aiheuttaa”, Timo Heinonen kommentoi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin entinen toimitusjohtaja, sdp:n ensimmäisen kauden kansanedustaja Aki Lindén sen sijaan ymmärtää linjausta. Hän muistuttaa, etteivät tiedotusvälineet normaalin kausiflunssan aikana kerro päivittäin lukuja kuinka monta ihmistä on tehohoidossa kausiflunssan vuoksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee perustelee viranomaisohjetta yksityisyyden suojalla. Toinen syy on hänen mukaansa vakiintuneessa linjassa.

”Meillä ei muutenkaan informoida siitä, kuinka monta potilasta meillä milloinkin on ja mistäkin syystä näissä hengityslaitteissa ja erilaisissa hoidoissa”, Sillanaukee sanoo STT:lle.

Lue lisää: