Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronatoimista vastaavan johtajan Pasi Pohjolan Helsingin Sanomille antama lausunto poikkeusoloista ja koronavirusepidemian tukahduttamisesta hämmästyttää julkisessa keskustelussa.

Osa tutkijoista vaatii Sanna Marinin (sd) hallitukselta koronavirusepidemian tukahduttamista sen sijaan, että rajoituksia höllennetään. Julkisessa keskustelussa on ihmetelty, miksei hallitus halua tukahduttaa epidemiaa.

Pasi Pohjola.Kuva: Pete Anikari

”Jos tautia ikään kuin lähdettäisiin tukahduttamaan ja saataisiin kutakuinkin tartunnat häviämään Suomesta, silloin vääjäämättä jouduttaisiin myös purkamaan rajoitustoimenpiteitä. Esimerkiksi valmiuslain tai tartuntatautilain mukaisia perusteita toimenpiteille ei enää olisi. Se tarkoittaisi sitä, että rajat jouduttaisiin avaamaan ja helmikuun kaltainen taudin maahantulo ja leviäminen lähtisivät uudelleen käyntiin”, Pohjola sanoo Helsingin Sanomien mukaan.

Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin hämmästelee Pohjolan lausuntoa.

”Nyt STM, valtioneuvosto, Sanna Marin, oikaiskaa äkkiä tämä uutinen. Ei voi olla näin. Poikkeusoloista on pyrittävä eroon, eikä hallituksen toimia saa ohjata pyrkimys pitää yllä niiden edellytyksiä. Sitä paitsi rajojen ns. 'sulkemisella' ei ole mitään tekemistä valmiuslain kanssa”, Scheinin tviittaa.

Myös julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen kommentoi asiaa.

”Jutussa esitetty STM:n ajatus, että taudin on levittävä, jotta poikkeusoloja voidaan ylläpitää, on oikeudellisesti kestämätön viitatessaan kintaalla normaalisuusperiaatteelle. Poikkeusoloista on aina pyrittävä normaaliin. Niiden pitkitys voi aktualisoida ministerivastuun”, Rautiainen tviittaa.

Pääministeri Sanna Marin kommentoikin asiaa Twitterissä nopeasti hämmästyksen levittyä.

”Pohjolan lausunto ei edusta hallituksen linjaa tai ajattelua. Hallituksen tavoitteena on estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa ja siksi rajoitustoimia on tehty ja on edelleen voimassa. Vahvistamme testaa, jäljitä, eristä ja hoida -toimintamallia, jotta virus ei leviäisi”, pääministeri toteaa.

”Valmiuslaki on käytössä, jotta voimme varmistaa riittävät toimet ihmisten hengen ja terveyden suojelemiseksi”, hän jatkaa.

Scheinin on tyytyväinen pääministerin reaktioon. Tervetullut korjausliike, professori toteaa.

Myös STM:n Pohjola on ottanut Twitterissä kantaa sanomisistaan nousseeseen kohuun. Pohjola kokee puolustaneensa haastattelussa rajoitustoimien tärkeyttä ja katsoo, että ”jutun sisältö ja sanomiseni eivät oikein vastaa toisiaan”. HS:n jutussa oleva, kuohuntaa aiheuttava kommentti on kuitenkin lehden mukaan suora sitaatti.

LUE LISÄÄ:

LUE MYÖS: