Pääministeri Alexander Stubb (kok.) ja valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) saivat aikaan kovimmat sapelien kalistelut keskiviikkona, kun neljän suurimman puolueen puheenjohtajat istuutuivat Elinkeinoelämän keskusliiton järjestämään vaalipaneeliin.

Rinne ja Stubb ovat erimielisiä suomalaisesta konsensuspolitiikasta ja sen toimivuudesta. Stubb ilmoitti olevansa valmis luopumaan niin sanotuista konsensusratkaisuista. Puheenjohtajat viittasivat sellaisiin ratkaisuihin, joita tehdään laajalla poliittisella yksimielisyydellä – toisinaan työmarkkinajärjestöjen kanssa. Stubbin mielestä tällaiset päätökset syntyvät liian hitaasti ja esimerkkinä hän otti esille eläkeratkaisun.

– (Pääministeri Matti) Vanhanen ehdotti eläkeratkaisua jo vuonna 2008 ja se ammuttiin alas, koska ei löytynyt konsensusta. Ratkaisu syntyi lopulta kuusi vuotta liian myöhään ja ilman konsensusta, kun Akava ei ollut siinä mukana, Stubb sanoo.

Rinne kääntyi omassa penkissään Stubbia vastaan.

–Kymmeniä vuosia kun Suomea on rakennettu, niin perusvire on ollut, että halutaan pitää kaikki suomalaiset mukana ja halutaan kohdella ihmisiä yhdenvertaisesti. Tällä konsensuksella olemme rakentaneet yhden maailman kilpailukykyisimmistä yhteiskunnista monilla mittareilla. Ehkei juuri nyt talouden mittareilla, mutta muuten, Rinne huomauttaa.

Stubb, joka vielä viime kesänä johti viiden puolueen hallitusta, oli silminnähden menettänyt uskonsa siihen, että tarvittavia rakenteellisia uudistuksia saataisiin aikaan riittävän nopeasti konsensuspolitiikalla.

– Antti, konsensus on vanha tapa tehdä asioita. Konsensus tarkoittaa sitä, että päätetään salassa kabinetissa ilman suoranaista demokratiaa, Stubb haastoi.

– Nyt sä et tunne konsensuksen piirteitä ollenkaan! Rinne jyrähti takaisin.

Gallup-johdossa oleva keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä suhtautui asiaan selvästi Stubbia sovittelevammin. Silti hän katsoi, että hallituksen pitää pystyä ottamaan ohjat käsiinsä esimerkiksi työmarkkinaratkaisuissa, mikäli työnantaja- ja -tekijäjärjestöt eivät niihin kykene.

– Ei minua pelota konsensus. Kyllä suomalaisista löytyy se yhdessä tekemisen tahto – tai ainakin haluaisin testata sitä, Sipilä sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli hänkin konsensusratkaisujen kannalla. Hän piti pitkän puheenvuoron niin sanotun sote-ratkaisun syntymisestä, missä hän kiitteli vuolaasti keskustan Sipilää. Soinin mukaan koko sote-ratkaisu olisi jäänyt syntymättä, ellei Sipilä olisi toiminut aloitteellisesti ja tuonut oppositiota mukaan.

Kun kevään eduskuntavaaleihin on jäljellä enää 80 päivää, löysivät EK:n tentissä yhteisen sävelen parhaiten keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja demareiden Antti Rinne. Vaikka suurten puolueiden puheenjohtajista Stubbilla oli selvimmät tavoitteet, korostivat Rinne ja Sipilä kokonaisratkaisun merkitystä toisiaan peesaten. Kuin sattumalta Rinne ja Sipilä näyttivät löytäneen yhteisen kielenkin, kun molemmat puhuivat hallinnon ”siiloutumisen” ongelmista.