Katkera pala, kuuluu ulkoministeri Timo Soinin (ps.) kommentti tänään torstaina Suomen päätettyä valmiudesta hyväksyä Kreikan uusi tukipaketti.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) vahvisti torstaina iltapäivällä, että eduskunnan suuri valiokunta on antanut hänelle valtuudet hyväksyä Kreikan kolmannen tukipaketin Suomen osalta euroryhmän kokouksessa perjantaina.

– Olen kiitollinen siitä, että ministerivaliokunta ja suuri valiokunta ovat antaneet mandaatin hyväksyä Kreikan 3. tukipaketti, Stubb totesi eduskunnassa.

Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Soinin tunnelmat olivat toisenlaiset. Soini toteaa torstaina iltapäivällä julkaistussa blogissaan, että suuren valiokunnan linja ja vakausrahasto EVM ovat syntyneet ja Suomen osalta hyväksytty jo edellisen hallituksen, sixpackin, aikana. Hänen mukaansa nyt oli olemassa vain huonoja vaihtoehtoja ja perussuomalaiset halusi pysyä hallituksessa vaikuttamassa.

– En valitse huonointa, enkä kehu huonoa, Soini kirjoittaa.

– Mikäli olisimme suuressa valiokunnassa äänestäneet hallituksen linjasta poiketen maassa olisi hallituskriisi. Tuloksena saattaisi hyvin olla punavihreiden pääsy hallitukseen vaalien kautta tai ilman. Ei houkuttele. Sitäpaitsi se tukipaketti on läpi joka tapauksessa. Vihreät ja RKP tukivat sitä, hän jatkaa.

Soini toteaa, että hänen linjansa oli mahdollista haastaa puoluekokouksen puheenjohtajavaalissa viikonloppuna, mutta näin ei käynyt.

Soinin mukaan tukipakettipäätös ja Kreikan tukeminen on katkera pala, mutta hallituksen linja oli pakko hyväksyä. Hän korostaa perussuomalaisten saaneen esimerkiksi budjettiin läpi monia puolueelle tärkeitä asioita.

– En voi vaan sallia, että asia, jota emme yksin voi estää, vie meiltä vaikutusmahdollisuudet hallituksessa. Tämä linja on tuomiolla ensi vaaleissa, jotka ovat edessä 2019, Soini kirjoittaa.

Stubbin neuvottelumandaattiin sisältyy ehtoja, joiden mukaan tukipaketti voidaan hyväksyä vain jos Kreikan ja velkojien sopimat ehdot ja ohjelma toteutetaan sovitusti. Suomi pyrkii myös siihen, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on mukana paketissa. Kreikan ensimmäinen lainaerä tullaan avun toteutuessa maksamaan EVM-rahoitusvälineestä, jonka käyttöön Soinikin viittasi.