Pitkän linjan kokoomusvaikuttaja, professori Jarmo Virmavirta arvioi, että Alexander Stubbin asema puolueen johdossa seisoo nyt heikolla jäällä.

– Jos tämä kannatuksen alamäki toteutuu vaalituloksessa, niin kuin arveltavissa on, niin kyllä kokoomuksessa joudutaan miettimään puheenjohtajavaihdosta, Virmavirta sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

– Tietysti hallitusratkaisukin sitten merkitsee jotain, onko kokoomus hallituksessa vai ei. Mutta jos kokoomus on vaalitappion kärsineenä hallituksen ulkopuolella, niin silloin varmaan on pakko miettiä tätä puheenjohtajakysymystä. Tietysti tämä on ”jossia” vielä kaikki, hän kiirehtii lisäämään.

Virmavirta pitää hyvin epävarmana, että kokoomus lähtisi apupuolueeksi vaalien jälkeiseen hallitukseen. Hän myöntää, etteivät Stubbin konsensuspolitiikkaa vastustavat puheet ole antaneet hänestä kuvaa yhteistyökykyisenä hallituskumppanina.

Elinkeinoelämän keskusliiton vaalipaneelissa keskiviikkona Stubb haastoi oman hallituksensa valtiovarainministerin, SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen ja tiuskaisi tälle, että konsensuspolitiikka on ”vanha tapa tehdä asioita”.

– Kyllä minä näitä puheita pikkaisen ihmettelin. Stubbin linja on ollut selvästi ei-konsensushakuinen. Ehkä tämä hallituskausi selittää hiukan tätä kyllästymistä. Mutta kyllä konsensuspolitiikka on suomalaisittain ja pitkällä aikavälillä se suuri linja, Virmavirta pohtii.

Kokoomuksen kannatusluvut ovat laskeneet tasaisesti kuukaudesta toiseen. Tällä viikolla Yle kertoi kokoomuksen pudonneen SDP:n taakse kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Kannatus on alhaisimmillaan sitten viime laman. Virmavirran mukaan Stubb ei ole ainoa syy kannatuksen laskuun. Siihen vaikuttavat myös vaikea hallitustaival ja taloustilanne.

Silti kannatuksen lasku henkilöityy Stubbiin. Hän on Virmavirran mielestä arvoiltaan hyvin epätavallinen kokoomusjohtaja: liberaali.

Konservatiiviksi itsekin tunnustautuvan Virmavirran mukaan kokoomuksen puheenjohtajat ovat perinteisesti tulleet puolueen keskiryhmästä tai konservatiivisesta siivestä. Hän tulkitsee, ettei Stubb ole liberaalina onnistunut keräämään esimerkiksi kaikkia presidentti Sauli Niinistön kokoomustukijoita taakseen.

– Stubbilla ei ole suurta kannattajajoukkoa muuta kuin liberaalisiivessä, arvioi Virmavirta.

Tästä huolimatta Stubb onnistui vakuuttamaan kokoomuksen puoluekokouksen taakseen viime kesänä.

– Puoluekokous on helppo manipuloida hurmokseen. Stubb oli ainoa puoluekokouksen ehdokkaista, joka todella kampanjoi. Se on Stubbin vahva puoli. Sekä (vastaehdokkaiden Jan) Vapaavuoren että (Paula) Risikon kampanjat olivat aivan onnettomia, Virmavirta kuittaa puoluekokouksen.

– Itse sympatiseerasin Risikkoa. Luultavasti sekin oli virhe. Ehkä Vapaavuori kuitenkin olisi ollut se… Ehkä Risikon ja Vapaavuoren olisi pitänyt myös tehdä diili, että toinen.

Vapaavuori saattaa siirtyä vielä tänä vuonna Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi. Tästä huolimatta Virmavirta pitää hänen paluutaan mahdollisena – ellei jopa todennäköisenä.

– Sen verran Vapaavuorta tunnen, ettei tämä ole lopullinen vetäytyminen suomalaisesta politiikasta. Mutta ymmärrän kovin hyvin hänen liikettään. Hän on myös siinä iässä, että on hieno juttu päästä katsomaan tällaista ympäristöä, millä on todella merkitystä tulevaisuudessa.

– On se ainakin parempi paikka kuin kansanedustajana oppositiossa.