Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kertoo Ylen Aamu-tv:n haastattelussa, että hän ei usko EU:n luopuvan Dublin-sopimuksen periaatteesta, joka velvoittaa turvapaikanhakijoita rekisteröitymään ensimmäisessä unionin maassa, johon he saapuvat.

Financial Times kertoi keskiviikkona, että EU:n komissio kaavailisi periaatteen hautaamista. Suomen sisäministeriö vahvisti Ylelle, että Dublin-sopimusta ollaan uudistamassa, mutta sisältöehdotuksista ministeriössä ei ollut vielä tietoa.

– En usko, että siitä tullaan luopumaan, Stubb sanoo.

– On ilman muuta selvää, että Dublin-sopimusta tullaan tarkastelemaan. Mutta se keskeinen keskustelu tullaan varmasti käymään ulkorajavalvonnasta. Jos meillä järjestelmässä liikkuu ihmisiä vapaasti, niin silloin kaikista tärkeintä on, että ulkorajat eivät vuoda. Se synnyttää luottamuksen, hän jatkaa.

Stubbin mukaan turvapaikkatilanne on ”ylivoimaisesti suurin haaste” Euroopan unionille. Ja kun samaan aikaan käydään keskustelua euron tulevaisuudesta, Euroopan unioni elää nyt merkittävää käännekohtaa, Stubb tulkitsee.

– Itse uskon, että Euroopan unionissa meillä on sellainen 1950- tai 1990-hetki. 1950 perustettiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisö ja 1990 kylmän sodan jälkeen perustettiin Euroopan unioni. Ja nyt meillä ylivoimaisesti suurin haaste on turvapaikanhakijat, Stubb toteaa.

– Tässä on kaksi uhkaa päällä samaan aikaan. Ensimmäinen on ihmisten vapaa liikkuminen eli Schengen ja toinen on tietysti euro ja euron tulevaisuus. Nehän ovat oikeastaan kaksi Euroopan unionin peruspilaria ja niistäkin käydään täällä Davosissa keskusteluja.