Euroopan suurin puolueryhmittymä EPP valitsee kärkiehdokkaansa ensi toukokuun europarlamenttivaaleihin. Äänestystuloksen odotetaan olevan selvillä noin kello 13. Uusi Suomi ja Kauppalehti seuraavat äänestystä.

Eurooppa elää vaikeaa aikaa, Alexander Stubb totesi puheessaan suljetun lippuäänestyksen käynnistyttyä.

Stubb kehotti Pasilan Messukeskuksessa puoluetovereitaan ja paikalla olevia EU- ja kansallisia johtajia puolustamaan eurooppalaista liberaalia demokratiaa ja oikeusvaltiota.

Hän nosti viime hetken puheessaan esiin liberaalidemokratian arvot sekä vision yhtenäisestä, turvallisesta ja digitaalisen talouden Euroopasta, joka tarttuu tiukasti myös ilmastonmuutoksen torjuntaan. Hän kehotti kokousedustajia tekemään valintansa vakavin mielin.

Euroopan parlamentin keskustaoikeistolaisen EPP-puolueen 734 kokousedustajaa valitsee tänään kärkiehdokkaansa ensi toukokuun europarlamenttivaaleihin. Tuloksen odotetaan olevan selvillä kello 13 mennessä.

Vastaehdokkaan saksalaisen Manfred Weberin odotetaan voittavan kärkiehdokkuuden. Useat Euroopan päämiehet Angela Merkelin johdolla ovat ilmoittaneet tukevansa Weberin valintaa.

Keskiviikkoillan debatti kärkiehdokaskandidaattien välillä osoitti, ettei kisassa nähty todellista haastamista. Kampanjointi on ollut pitkälti veljellistä keskustelua. Debatin voittajaksi julistettiin keskiviikkona itse EPP-puolue.

Kärkiehdokkaan on tarkoitus nousta Euroopan seuraavan komission puheenjohtajaksi, mikäli EPP on vaalien suurin puolue. EPP voitto on todennäköinen.

Kärkiehdokkaasta ei kuitenkaan välttämättä tule komission puheenjohtajaa. Komission nimitykset ovat Euroopan neuvoston eli jäsenmaiden johtajien käsissä, eikä kärkiehdokkaasta poikkeaminen olisi mahdotonta. Komission nimitykset ovat aina kokonaisratkaisu, jossa muiden Euroopan johtotehtävien henkilövalinnat vaikuttavat toisiinsa.

Lavalla kuullaan lähitunteina myös EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnierin ja paikalla olevien EU-jäsenmaiden pääministerien lyhyitä puheenvuoroja. Puheen pitävät muun muassa Angela Merkel ja Unkarin Viktor Orban.