Suomalaiset kristillisdemokraatit lähtevät Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokasäänestyksessä saksalaisen Manfred Weberin taakse. Puolue ei siis äänestä kotimaisen vaihtoehdon, kokoomuksen Alexander Stubbin puolesta.

”Tuemme Weberiä EPP:n spitzenkandidatiksi (kärkiehdokkaaksi). Ryhmämme katsoo asiaa kristillisdemokraattiselta arvopohjalta”, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo Uudelle Suomelle.

Weber edustaa Baijerin kristillissosiaalista unionia CSU:ta, joka on arvokonservatiivinen puolue. Stubb on tunnetusti liberaali ja hän edustaa keskustaoikeistolaisessa EPP:ssä arvomaailmaltaan vasenta laitaa. Europarlamentaarikko Weber johtaa EPP:n ryhmää Brysselissä.

Weber on kisassa Stubbia vastaan vahvoilla, sillä esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel eli käytännössä Saksan runsaslukuinen delegaatio tukee saksalaista. Politico-lehden mukaan kahdeksan EU-maan johtajat tukevat Weberiä.

Stubb puolestaan on saanut näkyvimmän tuen Ruotsista, kun kokoomuksen tavoin liberaali moderaterna-puolue kannattaa häntä.

Kisan voittajasta on tulossa, ei enempää eikä vähempää, Euroopan komission puheenjohtaja, jos EPP pysyy suurimpana ryhmänä ensi kevään eurovaaleissa.

Stubb tekee parhaillaan ankaraa kampanjatyötä, josta hän kertoi eilen Helsingissä. Hän painotti pyrkivänsä kärkiehdokkaaksi vahvasti arvot edellä, mikä hänen tapauksessaan tarkoittaa liberaalia demokratiaa ja siihen liittyen esimerkiksi ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.

Stubb puhuu erityisen penseästi Unkarin Fidesz -puolueesta ja sen puheenjohtajasta Viktor Orbánista. Hän ei ole tuntemuksineen yksin, sillä myös Euroopan parlamentti on tänä syksynä ilmaissut kannattavansa kurinpitotoimia konservatiivisnationalistisen puolueen hallitsemaa Unkaria vastaan.

Myös entinen europarlamentaarikko, nykyinen kansanedustaja Sari Essayah arvostelee Orbánin Unkarin vapaaseen lehdistöön ja riippumattomaan oikeuslaitokseen kohdistamia rajoittavia toimia.

”Todennäköisesti olisin äänestänyt sen puolesta, että on syytä aloittaa toimet Unkaria vastaan”, Essayah sanoo.

Suomalaisilla kristillisdemokraateilla on neljä äänivaltaista delegaattia 734 EPP:n delegaatista. Kokoomuksella heitä on 12, eli Suomesta ääniä annetaan yhteensä 16 ja siis kahdelle eri henkilölle.

Suomesta KD:n mandaatilla äänestävät marraskuun 7.-8. päivänä Helsingissä pidettävässä EPP:n kongressissa Essayahin lisäksi ensimmäinen varapuheenjohtaja Tiina Tuomela, puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala ja puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Suomalainen KD on ollut äänivaltainen EPP:n jäsen vasta viime keväästä, kun sitä ennen se oli vuosikymmeniä tarkkailijajäsenenä tässä eurooppalaisessa puolueryhmittymässä.