Filosofian tohtori, professori Panu Raatikainen nostaa Puheenvuoro-blogissaan esiin viime kesällä sattuneen tapauksen, jossa valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) puheet joutuivat erikoiseen valoon.

- Näyttää pahasti siltä, että Stubb puhui julkisesti "muunneltua totuutta" myös Suomen linjasta Kreikan velkaneuvottelussa viime heinäkuussa, Raatikainen kirjoittaa.

Stubb on saanut viime päivinä runsaasti kritiikkiä osakseen puhuttuaan eduskunnassa hallintarekisteristä ”omasta päästään”. Stubb sanoi eduskunnassa viime torstaina, että 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista viranomaislausunnoista olisi myönteisiä. Todellisuudessa myönteisiä lausuntoja oli vain 10 prosenttia.

Raatikainen muistuttaa, että tämän vuoden heinäkuussa Stubb näytti puhuvan palturia Suomen Kreikka-linjasta. Kyse oli tiedotustilaisuudesta, jossa Uusi Suomi kysyi Stubbilta Suomen ja kokoomuksen Kreikka-linjasta. Stubb kiisti jyrkästi, että linja olisi tiukentunut ja että Suomi olisi kannattanut Kreikan eroa eurosta.

Seuraavana päivänä julkaistu Suomen toimintalinja kuitenkin kertoi toista. Helsingin Sanomat kirjoitti, että ”Stubb muunteli totuutta”. Suomen toimintalinjan mukaan ensisijainen ratkaisu oli Kreikan väliaikainen euroero.

- On vaikea välttyä vaikutelmalta, että Stubb oli puhunut palturia, kirjoittaa Raatikainen, joka on myös oppositiopuolue vasemmistoliiton jäsen.

- Kaikille meille sattuu virheitä. Stubbin kohdalla totuudesta poikkeamisessa kysymyksessä näyttää kuitenkin olevan toistuva kaava. Onko päässyt käymään niin, että meillä on valtiovarainministerinä henkilö, jolle totuudessa pysymisellä ei ole minkäänlaista arvoa? hän jatkaa.

Kesällä vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ihmetteli Suomen Kreikka-linjan muutosta. Oppositiopuolue SDP:tä edustava eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen puolestaan kommentoi, että Stubb ”antoi väärän todistuksen” asiasta.