Eurooppaministeri Alexander Stubbin (kok.) Twitter-kysymys eurooppalaisen äärioikeiston ja -vasemmiston eroista herättää paheksuntaa nuorissa vasemmistopoliitikoissa, jotka ovat järkyttyneitä Jyväskylän eilisen puukotustapauksen jäljiltä.

Ministerin esikunnasta kuitenkin kerrotaan Uudelle Suomelle, että Twitter-viesti ei liity millään tavalla Jyväskylän eilisiin tapahtumiin, vaan Euroopan tilanteeseen.

– Voisiko joku kertoa, mikä on Euroopan äärioikeiston ja -vasemmiston ero nykyään? En oikein tiedä. Kertokaa please, Stubb kirjoitti viestissään, jonka hän julkaisi tänään Suomen kohistessa Jyväskylän tapahtumista.

Stubbin viesti tulkittiin kannanotoksi Jyväskylän tapaukseen, koska äärioikeiston tekemäksi epäilty puukotus oli verkkokeskusteluissa sälytetty osin kirjan vasemmistolaisten kirjoittajien kontolle.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson oli paikalla Jyväskylässä esittelemässä Äärioikeisto Suomessa -kirjaa, kun kolme luotiliivein ja puukoin varustautunutta henkilöä ilmaantui paikalle.

– Olen aika hämmentynyt hänen [Stubbin] ulostuloistaan ja linjauksistaan, Andersson kommentoi Uudelle Suomelle.

Andersson korostaa, että kyseessä oli kirjastossa järjestetty keskustelutilanne, jonne hyökkäsi aseistautuneita nuoria. Hän ei ymmärrä, miksi Stubb ottaa esiin Euroopan tilanteen.

– Tämän järjestön uhka pitäisi ottaa vakavasti, varsinkin hänen (Stubbin) asemassa olevan poliitikon, Andersson sanoo.

– Koen, että tässä vähätellään sitä uhkaa. Heti on pakko saada esiin äärivasemmisto, joka ei ollut missään tekemisissä tämän tapahtuman kanssa, Andersson sanoo.

Samaa mieltä on kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen erityisavustaja Jussi Saramo (vas.).

Saramo kummastelee Stubbin viestiä, mutta etenkin kansanedustaja Olli Immosen (ps.) lausuntoa. Immonen toteaa Hommaforum-keskustelupalstalla, että Jyväskylän tapaus ”osoittaa jälleen kerran hyvin sen, että kannattaa pysytellä mahdollisimman kaukana sekä äärivasemmiston että -oikeiston toiminnasta ja tapahtumista”.

– On pöyristyttävää, että netin hommalaisten lisäksi jopa jotkut kansanedustajat antavat ymmärtää, että kirjan kirjoittajat olivat provosoineet teon ja ministeri kyselee, mikä on äärioikeiston ja -vasemmiston ero, aivan kuin Suomessa olisi jotain muutakin poliittista väkivaltaa kuin oikeiston harjoittama, Saramo kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Myös Li Andersson pitää Immosen linjausta ”ihan käsittämättömänä”.

– Hän vertaa kansallissosialistisen vallankumouksen puukolla varustettuja aktiiveja vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuun, Andersson ihmettelee.

Jussi Saramo korostaa, että vaikka äärioikeiston pelottelu kohdistuu etenkin vasemmistoon, on kohteena koko demokraattinen järjestelmä. Hän nostaa esiin Oulussa keväällä 2011 tapahtuneen välikohtauksen, jossa kolme nuorta miestä kävi kokoomuksen kansanedustajaehdokkaiden kimppuun. Miehet jakoivat Kansallisen vastarinta-liikkeen lentolehtisiä.

Andersson muistuttaa, että myös kirjan kirjoittajiin kuuluvan Dan Koivulaakson kimppuun hyökättiin Pride-marssilla. Muun muassa tämän takia Jyväskylän tilaisuudessa oli varauduttu väkivallan uhkaan.

Välikohtauksen tapahtuessa Andersson oli lukitussa seminaarisalissa. Yleisössä oli noin 80 henkeä.

– Kuulimme, että ovien takana rikotaan pulloja. Vähän myöhemmin yksi järjestäjistä tuli sisään ilmoittamaan, että paikalle oli tullut kolme patrioottia ja että yhtä oli puukotettu, Andersson kertoo.

Tilaisuus pidettiin kuitenkin loppuun.

– Jatkossa turvallisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota, Andersson toteaa.

Ministeri Stubbin esikunnasta korostetaan, että Stubb puhui vain Euroopan tilanteesta. Stubb kommentoikin Twitterissä, että hän on seurannut molempien ääripäiden liikkeitä Euroopassa viime vuosina, eikä löydä niiden toiminnasta eroja.

–Ranskan äärioikeisto vastustaa magrebilaista maahanmuuttajaa, äärivasemmisto taasen vastustaa puolalaista putkimiestä, Stubb kirjoittaa.

Sisäministeriön alainen sisäisen turvallisuuden ohjelma vastaa Twitterissä Stubbin kysymykseen. Ohjelman Twitter-päivittäjä valistaa ministeriä, että äärioikeiston ja -vasemmiston toimintaa ja osin eroja Suomessa on kuvattu väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa.

Tammikuussa julkaistusta tilannekatsauksesta selviää, että molemmat liikehdinnät ovat Suomessa vähäisiä. Yksi merkittävä ero niillä kuitenkin on: siinä missä väkivaltaista äärivasemmistolaista toimintaa ei tällä hetkellä Suomessa ole, kuvaa sisäministeriö Jyväskylän tapahtumiinkin liitettyä Suomen Vastarintaliikettä ”potentiaalisesti vaaralliseksi” militantiksi järjestöksi.

Ministeriön mukaan SVL eroaa selvästi muusta äärioikeistolaisesta liikehdinnästä kuten skinhead-liikkeestä.

–Järjestön julkilausuttu tavoite on kuitenkin olla entistä näkyvämpi ja hyökkäävämpi liike, ja se luo aktiivisesti yhteyksiä ulkomaisiin samanmielisiin ryhmiin, ministeriö kuvaa.

Ministeriön mukaan suomalaisessa äärivasemmistolaisessa liikehdinnässä huomionarvoista on nimenomaan ”radikaalin antifasistisen toiminnan vähäisyys”. Ministeriön mukaan Suomesta puuttuu konfliktihakuinen antifasistiryhmä, joka hakeutuisi aktiivisesti väkivaltaisiin yhteenottoihin uusnatsien kanssa tai kohdistaisi väkivaltaa äärioikeistopoliitikkoihin.

–Suomessa antifasistisella liikkeellä ei ole ollut selkeää vastavoimaa äärioikeistoliikehdinnän vähäisyyden vuoksi. Riskinä kuitenkin on, että tällainen toiminta lisääntyy Suomessa, mikäli äärioikeistolle tulee näkyvämpi rooli julkisessa keskustelussa, ministeriö summaa.