Ranskan Emmanuel Macronin euroedustajilla vahvistuva Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä eli ALDE vaatii sananvaltaa EU:n valitessa komissiolleen puheenjohtajaa. Suurimman ryhmän asemansa säilyttäneen EPP:n kärkiehdokas Manfred Weber ei ole ALDE:n suosiossa, Politico kertoo.

Saksalainen Weber voitti suomalaisen Alexander Stubbin EPP:n äänestäessä kärkiehdokkaastaan. EPP on 182:lla europarlamentaarikollaan parlamentin suurin puolueryhmittymä, mutta ALDE korostaa kannanotossaan, että ”yksikään ehdokas [komission johtajaksi] ei saanut enemmistöä Euroopan parlamenttiin”.

Siinä missä EPP ja sosialidemokraattien S&D menettivät kymmeniä paikkoja, ALDE vahvistui sen rivien laajentuessa Macronin joukoilla ja Romanian uudella EU-myönteisellä ryhmittymällä. ALDE:n mukaan parlamentin uusi vallan tasapaino vaatii komission johtoon henkilöä, joka kykenee rakentamaan vahvan enemmistön, joka ylittää vanhat puoluerajat.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että ALDE ei hyväksy Manfred Weberiä, Politico toteaa.

ALDE on vasta kolmanneksi suurin ryhmittymä, mutta se katsoo olevansa varmasti vaa’ankieliasemassa parlamentin enemmistöä muodostettaessa. EPP ja S&D eivät enää saa enemmistöä kokoon keskenään, joten ALDE on kuninkaantekijänä.

”Mikään EU-myönteinen enemmistö ei ole mahdollinen ilman uutta keskustaryhmää, jonka ALDE tulee muodostamaan”, ALDE:n kannanotossa todetaan.

Manfred Weberin saksalaispuolueen CSU:n puoluesihteeri totesi maanantaina, että puolueen ja EPP:n vaalitulokset eivät ole hyviä, mutta antavat ”selvän mandaatin Manfred Weberille nousta komission johtoon”, Euractiv kertoo.

Esimerkiksi S&D ja vihreät, joka kuuluu eurovaalien voittajiin, ilmoittivat kuitenkin maanantaina tukevansa omia ehdokkaitaan. S&D:n kärkiehdokas on alankomaalainen Frans Timmermans, ja ryhmittymä etsii ”edistyksellistä liittoumaa” tämän taakse.

LUE MYÖS:

Vanha valta murtuu, vihreille ennennäkemätön voitto: Vääntö huippupestistä alkoi heti

Synkkä ennustus särkyi: Kaaos vältetään – Jussi Halla-ahon ja EU-kriitikkojen aalto vaimeni

Murskavoitto ajoi brexit-pomon kovaan vaatimukseen – Theresa Mayn puolue musertui vaaleissa