Suomen ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) tapasi Britannian ulkoministerin David Milibandin Lontoossa 20.11.2008.Kuva: EPA/All Over Press

Muumit nousivat Lontoossa torstaina maailmanpolitiikan näyttämölle, kun Suomen ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) tapasi virkaveljensä, Britannian ulkoministerin David Millibandin Lontoossa. Muumifaniksi tunnustautunut Milliband sai Stubbilta kutsun tulla tutustumaan Suomen Muumimaailmaan ja Britannian ulkoministerin lapset saivat tuliaisiksi Muumi-kalenterin ja -palapelin.

Ulkoministerien yhteisessä lehdistötilaisuudessa kävi ilmi, että Suomen Muumi-diplomatia toimii. Milliband kehui Stubbin roolia Georgian kriisin hoitamisessa ja Stubb antoi virkaveljelleen tunnustusta siitä, että Britannia on palannut ”Euroopan sydämeen” ratifioimalla EU:n perussopimuksen ja näyttämällä tietä finanssikriisin hoidossa.

Suomella on tärkeä näytön paikka joulukuun alussa, kun se isännöi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön huippukokousta Helsingissä. Huippukokoukseen on tulossa 40 maan ulkoministerit, mukaan lukien jäähyväisiä USA:n ulkoministerinä jättävä Condoleezza Rice ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Millibandin mukaan Suomen Etyj-huippukokous on ”ainutlaatuinen” tilaisuus saada USA:n, Euroopan unionin ja Venäjän johtajat saman neuvottelupöydän ääreen.

Huippukokouksessa tapetilla ovat Etyjin uudistaminen, Georgia ja Venäjän ehdottama uusi turvallisuussopimus. Stubb myöntää, että Suomelle olisi saavutus saada poliittinen julistus aikaiseksi, koska siinä ei ole onnistuttu viimeiseen kuuteen vuoteen.

- Georgian kriisin seurauksena Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö elää uutta renesanssia. Georgian ja maailman finanssikriisin vuoksi olemme käännekohdassa, joka voi merkitä uuden alkua, uskoo Stubb.

- Mitä vahvemmin Venäjä on mukana turvallisuusasioissa eurooppalaisessa yhteistyössä, sitä parempi. Ja missä muualla kuin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä tätä argumentointia voitaisiin käydä jatkoi hän.

Venäjän ulkoministeri Lavrov on ajanut eteenpäin ajatusta euroatlanttisesta turvallisuussopimuksesta, joka olisi tasapuolinen ja perustuisi moninapaisuuteen eikä yhden valtion tai organisaation määräämisoikeuteen. Turvallisuussopimus on vastaehdotus Natolle. Lavrov on toivonut Suomelta tukea ehdotukselleen.

Sekä Millibandin että Stubbin mielestä Venäjän ehdotus ei ole uusi. Molemmat ulkoministerit korostavat, että uuden sopimuksen tekeminen edellyttää sitä, ettei Venäjä aliarvioi olemassaolevien instituutioiden, kuten Naton ja EU:n merkitystä.