Säteilyturvakeskus kertoo eri puolilla Japania havaituista säteilytasoista. Fukushiman ydinlaitoksen tilanteen on pelätty nostavan säteilytasoja laajasti Japanissa. Itse laitoksella on paikoin mitattu hyvinkin korkeita säteilyarvoja.

STUKin tietojen mukaan säteilytasot ovat olleet koholla Tokaissa ja Tokiossa.

STUKin mukaan Fukushimasta sadan kilometrin päässä sijaitsevassa Tokaissa säteilyn annosnopeudet ovat olleet 0,3–0,8 mikrosievertiä tunnissa.

Pääkaupunki Tokiossa korkein mitattu annosnopeus on ollut 0,1 mikrosievertiä tunnissa. Tokio sijaitsee 250 kilometrin päässä Fukushimasta.

Etelä-Japanissa Koben alueella säteilyannosnopeus on ollut 0,05 mikrosievertiä tunnissa, eli säteilytaso on normaali.

Normaali taustasäteilyn annosnopeus Japanissa on STUKin mukaan noin 0,03–0,07 mikrosievertiä tunnissa. Suomessa normaali taustasäteilyn annosnopeus on 0,04–0,3 mikrosievertiä.

Yleisradioyhtiö NHK:n mukaan Japanin viranomaiset ovat havainneet enimmillään 0,33 millisievertin annosnopeuksia tunnissa 20 kilometrin päässä ydinvoimalasta.

Asiantuntijoiden mukaan altistuminen tällaiselle säteilylle kolmeksi tunniksi riittää siihen, että vuodessa sallittu yhden millisievertin annos täyttyy.Suomessa ei erityistoimia

Säteilytilanne Suomessa on normaali.

- Japanin tapahtumat eivät voi Suomessa aiheuttaa sellaista tilannetta, että täällä tarvittaisiin erityistoimia, esimerkiksi ottaa joditabletteja. Joditabletteja ei pidä koskaan ottaa, elleivät viranomaiset siihen kehota. Japanissa olevien suomalaisten tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita, STUK muistuttaa.

STUKin mukaan tilanne jatkuu edelleen vakavana Fukushima Daiichin ydinvoimalassa.

Tilanteen ei oleteta pysyvästi parantuvan ennen kuin laitokselle saadaan järjestettyä ulkoinen sähkönsyöttö. Työskentely laitospaikalla on vaikeutunut korkeiden säteilyarvojen vuoksi.

STUKin mukaan tilanne on kuitenkin tänä aamuna parantunut verrattuna viime yöhön. Sähkönsyötön järjesteämisessä on edistytty, mutta siinä ei ole vieläkään kokonaan onnistuttu.