Säteilyturvakeskus (STUK) arvioi eilisessä lausunnossaan, että se pystyy tekemään turvallisuusarvion Fennovoiman ydinvoimalasta vasta vuonna 2020, kun alun perin Fennovoima uskoi sen tapahtuvan viimeistään vuonna 2017.

Lausunnosta kertovan Talouselämän mukaan tämä tarkoittaa käytännössä vähintään kahden vuoden viivästystä ydinvoimalan käyttöönottoon.

STUK:n maanantaina julkaisema uusin valvontaraportti kertoo selkeästi, että Fennovoiman ydinvoimalahanke Pyhäjoen Hanhikivellä tulee myöhästymään suunnitellusta vuoden 2024 valmistumisesta. Toki Rosatom voi kiriä rakentamisaikataulua kiinni, mutta nyt vuosia alkaa olla liian paljon kirittäväksi.

Valvontaraportissa todetaan karusti, että Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitosyksikköä koskevan rakentamislupahakemuksen yhteydessä vuonna 2015 Säteilyturvakeskukselle toimittama aineisto ”ei ollut täydellinen”. Kaikkea tarvittua aineistoa ei ole toimitettu vieläkään.

Rakentamisaikataulun suhteen raportin oleellisin huomio on seuraava.

”Aikataulu tarkoittaa sitä, että STUK:in turvallisuusarvio valmistuisi vuonna 2020", Säteilyturvakeskus toteaa.

Vasta Säteilyturvakeskuksen tekemän turvallisuusarvion jälkeen valtioneuvosto voi tehdä päätöksen Fennovoiman hankkeen rakentamisluvasta. Ydinvoimalan luvanvarainen rakentaminen voidaan aloittaa vasta rakentamisluvan myöntämisen jälkeen.

Fennovoiman venäläinen laitostoimittaja Rosatom uskoi ja toivoi venäläistietojen mukaan vielä äskettäisen valtiovierailun alla, että rakentamislupa saataisiin vuonna 2019. Lue tarkemmin: Venäläismedia Medvedevin vierailusta: Fennovoimalle odotetaan lupaa 2019

Fennovoima arvio päivitetyssä rakentamislupahakemuksessa vuonna 2015, että pääsisi alkamaan voimalatyöt Pyhäjoella vuoden 2018 alussa. Ydinvoimalan käyttölupaa yhtiö hakisi rakentamisvaiheen lopulla, noin vuonna 2021 ja ydinvoimalan kaupallinen käyttö alkaisi vuonna 2024.

Kaikki tämä menee uusiksi ja voimalan rakentaminen myöhästyy ainakin kahdella vuodella suunnitellusta eli kaupallinen käyttö alkaisi vuonna 2026 – jos siis kaikki menee rakentamisluvan suhteen täydellisesti. Harva asia ydinvoimalarakentamisessa on kuitenkaan niin mennyt.

Nytkin STUK antaa kovaa sapiskaa edelleen Fennovoiman johtamisesta. "Tarkastuksessa havaittiin, että Fennovoima tekee hankkeessa päätöksiä, joita perustellaan vasta jälkikäteen. Fennovoiman johto ei ole huomioinut joitain merkittäviä projektia koskevia asioita, kuten laitoksen 60 vuoden käyttöikään liittyviä kysymyksiä, päätöksenteon yhteydessä."

Lue laajempi juttu Talouselämästä.